CAMPANYA DE LA RENDA

L'últim crit per declarar l'IRPF: per tauleta o mòbil

L'Agència Tributària llança Renta Web, un pas més enllà del vell programa Padre

L'esborrany de declaració es posarà a disposició de tots els contribuents que no obtinguin rendes empresarials

 

  / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El dia 6 d'abril es posarà en marxa la primera campanya de declaració de la renda amb el nou IRPF, després de la reforma fiscal del Govern del PP. En aquesta campanya, l'Agència Tributària posarà en marxa el programa Renta Web, un nou sistema de confecció i presentació telemàtica de la declaració de la renda que, entre altres qüestions, permetrà realitzar els tràmits a través de dispositius mòbils (tauletes i telèfons mòbils intel·ligents) a un nombre més elevat contribuents que fins ara no podien perquè presentaven la declaració amb el programa Padre.

"El 20% dels contribuents que accedeixen a l'Agència Tributària a través de la web ho fan a través de dispositius mòbils", afirmen fonts de l'AEAT. 

¿Com es farà la declaració de la renda?

Com en anteriors campanyes es podrà fer de forma presencial, a les oficines de l'Agència Tributària, o per internet a través del programa informàtic Padre, ja sigui a partir de les dades fiscals enviades per Hisenda a cada contribuent o no.

A més, es manté el sistema d'esborrany de la declaració. És quan l'Agència Tributària posa a disposició de cada contribuent una proposta de declaració que es pot confirmar directament o modificar.

Com a novetat, afegida aquest any es posarà en marxa el programa Renta Web. No desapareix ni el vell programa Padre (existent des del 1988, abans del naixement de l'AEAT), ni el sistema d'esborrany (vigent des del 2003).  

¿Què és Renta Web?

És un programa que permetrà la confecció 'on line' de la declaració, sense necessitat de descarregar-se el programa Padre ni de tenir instal·lat el programa Java. Això facilita la seva utilització des de dispositius mòbils.  

¿Com s'usarà?

L'accés al nou programa Renta Web es farà des de la pàgina web d'inici de l'AEAT. Allà apareixerà un nova icona amb el nom del nou programa (Renta Web) i la llegenda inferior “Servei tramitació esborrany / declaració”. Per accedir-hi caldrà que el contribuent s'identifiqui de la mateixa manera que es feia fins ara (DNI electrònic, clau PIN o número de referència Reno).

¿De quines dades disposa el programa Renta Web?

Després d'identificar-se, el contribuent pot accedir tant a les seves dades fiscals com a l'esborrany de declaració que li ha realitzat l'Agència Tributària. El programa permet fer les modificacions necessàries.

En alguns casos el programa avisarà que té coneixement d'una operació (la venda d'un immoble, per exemple), però 

¿Quins contribuents obtindran esborrany de declaració? 

La novetat d'aquesta campanya és que l'AEAT realitzarà l'esborrany a un col·lectiu més ampli de contribuents, ja que s'estendrà als que obtenen tot tipus de rendiments i guanys patrimonials, excepte els provinents d'activitats econòmiques, de tipus empresarial. En l'actualitat, l'Agència Tributària ja confecciona l'esborrany de declaració a tres de cada quatre contribuents.

Fins ara, l'AEAT enviava les seves dades fiscals a tots els contribuents però només realitzava l'esborrany de declaració a qui només havien rebut rendes sotmeses a retenció (del treball, mobiliàries o immobiliàries) o tenien un màxim de vuit immobles, entre altres supòsits. Ara també podran tenir un esborrany via Renta Web els que obtenen rendiments o guanys sense retenció.

Ara hi haurà esborrany per a tots els contribuents, encara que molts d'ells hauran de completar la informació. Els que fins ara rebien l'esborrany per correu físic el seguiran rebent. No el rebran els que ja havien de modificar-lo, encara que seguiran rebent les dades fiscals. En aquest últim cas només podran accedir a l'esborrany per via telemàtica.

L'Agència Tributària recorda que, en tot cas, convé revisar les dades incorporades per ella mateixa a l'esborrany, ja que poden contenir errors o carències.

¿Com es presentarà la declaració?

Igual que fins ara. Per via telemàtica o físicament, a través d'entitats col·laboradores. En cas de presentar-la en una entitat financera, no serà necessari imprimir tots els fulls de la declaració. Només caldrà entregar l'últim full, el de la liquidació.

¿Quan es podrà presentar?

Per via telemàtica, la declaració es podrà presentar aquesta campanya a partir del 6 d'abril , fins al 30 de juny. La campanya presencial, a les oficines de l'AEAT s'obrirà el 10 de maig.

Notícies relacionades

¿Quan començaran a practicar-se les devolucions?

De forma gairebé immediata. En la campanya de l'any passat, que va començar el 7 d'abril, les primeres devolucions van arribar als contribuents tot just dues dies després.