El nou referent del Priorat

El gairebé centenari Hostal Sport de Falset va ressorgir de les cendres sota la batuta de la quarta generació familiar i s'ha convertit en un estendard de la comarca

icoy32745685 falset  priorat   11 02 2016  economia  marta dome160211194435

icoy32745685 falset priorat 11 02 2016 economia marta dome160211194435 / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
Rafael Morales
Rafael Morales

Periodista

ver +

La història de l’Hostal Sport, un establiment que es consolida com a referent a la comarca del Priorat, es va iniciar quan el besavi Jaume va obrir un petit bar al lloc on avui segueix existint la fonda. L’avi Rafel va ser «el visionari» que va donar l’empenta al negoci amb els menjars i l’allotjament; mentre que el pare Rafel, un galerista d’art de Barcelona, va consolidar les essències durant els més de 30 anys que va dirigir el negoci. Marta Domènech, la quarta generació de la mateixa família, va aixecar l’hostal de les cendres i l’està convertint en un punt de pas obligat al Priorat.

    Com li va passar al seu pare amb la prematura mort de l’avi Rafel, una altra situació dramàtica va posar la Marta al capdavant del negoci després del brutal incendi que el 2007 només va deixar dretes les parets. Després d’un intens conclave familiar, va agafar les regnes amb totes les conseqüències, ja que a la catàstrofe econòmica de l’incendi s’hi va sumar la de la crisi que estava a punt de començar. «Ha sigut el projecte més gratificant dels que he fet, però també el més dur», explica Domènech, que va ser directora de màrqueting i compres a Mango.

PARADA I FONDA // L’hostal està a mig camí en el trajecte entre Barcelona i Castelló per l’antic traçat de la N-420 al seu pas pel centre de Falset, la capital de la comarca. L’àvia Pilar va començar a marcar diferències amb els seus plats tradicionals, típics de la comarca, de quilòmetre zero com se’n diu ara. Peus de porc, truita amb suc, mandonguilles i altres. «Amb més cor que cap», el pare de la Marta va mantenir obert un negoci que no era la principal via del sosteniment familiar. «El meu pare sempre el va contemplar amb una gran vocació de servei», diu Domènech.

    A la propietària li agrada explicar que l’Hostal Sport és «un restaurant amb habitacions i no un hotel amb cuina», però la realitat és que l’establiment és molt més. Ja és un referent en què la cuina s’ha reforçat amb un xef de prestigi, Omar Morales, que combrega amb la tradició culinària; l’hotel, amb 28 habitacions de quatre estrelles, ofereix mil detalls de qualitat; i també organitzen tasts, rutes turístiques per la comarca i visites als nombrosos cellers de les dues denominacions d’origen Montsant i Priorat.

Notícies relacionades

CRÉIXER EN QUALITAT // «Hem aconseguit una mitjana d’ocupació del 60% tot l’any, una dada que està molt bé», explica Domènech tenint en compte que l’hostal està obert els 365 dies de l’any i que l’ocupació els caps de setmana és pràcticament del 100%. El 2014 van créixer el 25% respecte al 2013 i l’any passat van tornar a créixer el 15%.

    Elogia el seu equip i admet que al principi van tirar endavant gràcies a la confiança que li van donar els proveïdors. «Estic molt orgullosa del que hem aconseguit, però el túnel ha sigut llarg i encara queden moltes coses per fer», afegeix. L’objectiu és seguir creixent a base d’oferir qualitat. «Estem al mapa del món gràcies al vi i si tenim vins amb 100 punts a la llista Parker, nosaltres també hem d’oferir 100 punts de qualitat». 

Temes:

Turisme