ECOFIN A BRUSSEL·LES

¿Desapareixeran els bitllets de 500 euros?

Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea estudien limitar o prohibir els bitllets de 500 euros per tallar el finançament de terroristes

 

  / EFE / RUBÉN FRANCÉS

2
Es llegeix en minuts

Els ministres d'Economia Finances de la Unió Europea (Ecofin) examinen aquest divendres si per tallar les fonts de finançament del terrorisme seria necessari posar un màxim als pagaments en efectiu prohibir l'ús de bitllets de 500 euros, una possibilitat que ja examina el Banc Central Europeu (BCE), però que països com Alemanya veuen amb recel.

"Hi ha riscos que els bitllets grans o les grans quantitats de diners en efectiu siguin utilitzats fàcilment per finançar el terrorisme. Demanarem al BCE que ho estudiï i ens presenti propostes", ha dit el ministre de Finances holandès i president de torn de la UE, Jeroen Dijsselbloem, a l'arribar a la reunió de l'Ecofin.

La reunió de ministres és la primera ocasió en què els Vint-i-vuit examinen el pla d'acció dissenyat per la Comissió Europea per tallar les fonts de finançament del terrorisme a Europa, que inclou mesures per reforçar el control de mètodes anònims de pagament, com les targetes prepagament i els bitcoins, així com idees per estrènyer el control sobre els comptes.

Dijsselbloem ha confiat que l'Ecofin mostri el seu "suport polític" al pla de Brussel·les, ja que el considera una "molt bona proposta", que una vegada posada en marxa millorarà l'intercanvi d'informació financera entre les autoritats nacionals, accelerarà la posada en marxa de mesures ja acordades i afavorirà la cooperació dels 28 contra el terrorisme.

El ministre holandès ha advertit que la proposta de l'Executiu comunitari "no va tan lluny" per plantejar prohibir la circulació de bitllets de 500 euros, sinó que emplaça el BCE a estudiar aquesta possibilitat. "Ja veurem què n'opina el BCE", ha indicat Dijsselbloem, per evitar valorar si considera que seria una mesura adequada i efectiva.

El comissari d'Estabilitat Financera i Serveis Financers, Jonathan Hill, ha coincidit que es tracta d'una qüestió que ha de ser analitzada pel BCE, però ha concedit que "òbviament es discutirà" a la reunió de ministres.

Segons Hill, el veto als bitllets més grans d'euro ha de ser analitzat "amb cautela", ja que permet als usuaris fer grans pagaments o transferir importants quantitats de diners sense deixar rastre en el sistema financer.

Entre els defensors de la mesura, el ministre francès de Finances, Michel Sapin, ha alertat que els diners en efectiu són "la primera forma de finançament" del terrorisme, i ha reclamat mesures per frenar-lo.

"A França, el bitllet de 500 euros s'utilitza més per dissimular que per comprar, per dissimular transaccions que no són honestes (...). És normal, per tant, que ens plantegem preguntes sobre el seu ús", ha indicat Sapin.

Notícies relacionades

Amb tot, el ministre francès ha dit que entén que hi hagi "dubtes" respecte a la mesura en altres països "acostumats" a l'ús de diners en efectiu per fer grans pagaments, en referència, sense anomenar-los, a països com Alemanya. Però ha recalcat la necessitat de comptar amb la mateixa legislació a escala comunitària, per evitar que els terroristes s'aprofitin dels buits legals.

Un altre dels ministres que s'han manifestat en aquest sentit a l'arribar a l'Ecofin ha sigut el luxemburguès, Pierre Gramegna, per a qui és "obvi" que els grans pagaments en metàl·lic són utilitzats per terroristes i corruptes per no deixar rastre en les seves operacions. "Tots estem d'acord a combatre el terrorisme i la corrupció", ha dit, al ser preguntat per si recolza la prohibició dels 500 euros.