Linde titlla d'"inacceptables" les crítiques dels inspectors del Banc d'Espanya

El governador presideix una reunió extraordinària del banc central de suport al subgovernador, Restoy

L'organisme rebutja haver intentat desqualificar els informes dels pèrits del 'cas Bankia'

icoy27677276 madrid  26 10 14   luis mar  a linde  gobernador d160211194258

icoy27677276 madrid 26 10 14 luis mar a linde gobernador d160211194258

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Banc d'Espanya ha celebrat aquest dijous una reunió extraordinària del seu Consell de Govern, sota la presidència de Luis María Linde, per sortir al pas de les crítiques expressades els últims dies per l'Associació d'Inspectors del Banc d'Espanya (AIBE). Els inspectors havien demanat la destitució del subgovernador, Fernando Restoy, i havien qüestionat l'actuació d'alguns consellers (Vicente Salas i Ángel López Roa) per la seva gestió en la sortida a la borsa de Bankia.

'Els quatre' de la Comissió Executiva

"Resulten inacceptables les desqualificacions a institucions i persones fetes en el comunicat de la junta d'AIBE i, en particular, les que es fan genèricament contra els professionals responsables de la supervisió de determinades entitats", s'afirma en el comunicat oficial emès després de la reunió anticipada per EL PERIÓDICO

En la pràctica, el comunicat del banc central suposa un tancament de files a favor del subgovernador, Restoy, principal blanc de les crítiques dels inspectors. "La Comissió Executiva vol reiterar la seva gratitud per l'esforç, professionalitat i dedicació demostrats per tots els empleats del Banc d'Espanya al llarg del recent procés de reestructuració del sistema financer espanyol, l'actuació del qual s'ha ajustat en tot moment als millors estàndards professionals", s'afirma.

ANTECEDENTS

En un comunicat intern que ha transcendit a la premsa, l'associació d'inspectors reclamava la dimissió del subgovernador al·legant que Fernando Restoy va participar en la sortida a la borsa de Bankia des del seu anterior càrrec com a vicepresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) entre el 2008 i el 2012.

A més, els inspectors interpreten que les sentències del Suprem que donen la raó als accionistes que reclamen la devolució de les quantitats invertides en la sortida a la borsa de Bankia "suposen un suport ferm a les conclusions exposades en els informes pericials elaborats pels nostres dos companys inspectors del Banc d'Espanya", per encàrrec del jutge Fernando Andreu, en què s'arribava a la conclusió que Bankia va sortir a la borsa amb els comptes maquillats.

L'associació d'inspectors, no obstant, retreu a Restoy que mentre presidia el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), en qualitat de subgovernador del Banc d'Espanya, hagués encarregat "un informe al mateix BdE (Banc d'Espanya) per rebatre les conclusions dels pèrits (...) alineant-se amb les tesis de l'entitat (Bankia) i del principal imputat, Sr. Rodrigo Rato".

RESPOSTA

Notícies relacionades

En el comunicat emès aquest dijous pel Banc d'Espanya, l'organisme aclareix que "no ha elaborat cap informe rebatent o criticant les conclusions dels informes elaborats pels pèrits judicials". S'afegeix que el pretès informe només era una contestació a una petició del FROB "per aclarir i precisar" la interpretació de diverses normes comptables.

Segons la Comissió Executiva de l'organisme, l'actuació del Banc d'Espanya referida ha rebut l'aval del Tribunal de Comptes. A més --afegeix-- hi ha dues sentències de l'Audiència Nacional sobre la sortida a la borsa de Bankia en què es conclou que "les facultats del Banc d'Espanya en aquest àmbit van ser exercitades en el moment raonable i proporcionalment".