ENERGIA

Gas Natural augmenta el 2,7% el seu benefici gràcies als negocis a Llatinoamèrica

La companyia proposarà el pagament d'un dividend complementari de 0,525 euros, amb una alça de la retribució a l'accionista igual que la del resultat

Rafael Villaseca, durant l’acte d’explicació de resultats de Gas Natural, ahir.

Rafael Villaseca, durant l’acte d’explicació de resultats de Gas Natural, ahir. / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gas Natural va obtenir un benefici net de 1.502 milions d'euros el 2015, xifra que suposa un increment del 2,7% respecte a l'exercici precedent gràcies al dinamisme dels seus negocis a Llatinoamèrica, entre altres factors.

Al seu torn, va elevar a 5.376 milions el resultat d'explotació, per sobre dels 5.000 milions establerts en el pla estratègic. Encara que l'augment és del 10,8%, al final queda fixat en el 8,6% després de la reformulació dels estats financers per l'acord amb la xilena Gasco, que controla la seva filial en aquest país, CGE. Segons aquest pacte, la firma espanyola es queda amb el control de l'activitat de gas natural i no amb la de gas liquat (GLP). 

La companyia destaca els resultats obtinguts en un entorn de caigudes del petroli i la devaluació de divises. El grup presidit per Salvador Gabarró assegura que el saldo positiu de l'exercici es va deure "a la solidesa dels negocis regulats i l'expansió de les operacions a Llatinoamèrica, recolzades per un entorn d'estabilitat regulatòria". El resultat d'explotació procedent de l'exterior va suposar l'any passat el 48% del total davant el 44,7% del 2014. 

Notícies relacionades

L'empresa afirma que la incorporació de la xilena CGE, que va agregar 499 milions al resultat d'explotació del grup el 2015, va permetre compensar l'impacte de la reforma energètica portada a terme pel Govern a Espanya. Aquesta aportació va permetre compensar l'impacte de 59 milions en el negoci regulat de gas i la venda de l'activitat de telecomunicacions, que el 2014 va aportar al resultat d'explotació 32 milions.

El consell d'administració de l'empresa proposarà a la junta d'accionistes un augment del 2,7% en el dividend, d'acord amb l'alça del benefici net. Això suposa 0,9328 euros per acció. El pagament del dividend complementari, de 0,525 euros per títol, es farà en efectiu l'1 de juliol del 2016.