El 'fracking' ho té cru

El descens del preu del petroli desincentiva la producció als EUA

Dels 1.421 pous actius fa dos anys s'ha passat a 516

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La indústria del petroli d’esquist nord-americà ha mostrat bastanta més resiliència del que alguns auguraven. A principis de l’any passat, després que els preus es desplomessin fins a vorejar els 50 dòlars per barril, la indústria es va veure obligada a emprendre una brutal reducció de costos i a deixar en suspens la perforació de nous pous fins que el clima econòmic tornés a deixar algun marge per obtenir beneficis.

Desenes de companyies altament endeutades van fer fallida i la producció de petroli als Estats Units va començar a caure després d’un lustre d’expansió espectacular impulsada per la revolució de la fractura hidràulica (fracking). Un any després d’allò el barril cotitza per sota dels 30 dòlars, el preu més baix dels últims 12 anys, cosa que ha posat la indústria en una situació certament compromesa.

«La indústria està patint moltíssim», assegura en una entrevista telefònica Detlef Hallermann, expert de l’Institut de l’Energia de la Universitat d’Austin-Texas. «L’any passat van ser acomiadats 200.000 treballadors i aquest any s’espera que la tònica continuï. També veurem més fusions i fallides que el 2015 a mesura que vencen contractes de futurs».

Si l’any passat la sagnia va afectar especialment les companyies proveïdores, aquest any s’espera que el cop es traslladi als productors tot i les mesures per mitigar riscos. Si es compleixen les prediccions més catastrofistes, l’excés d’oferta que impera en el mercat i el rebuig de l’Aràbia Saudita al capdavant del càrtel d’exportadors de l’OPEP a retallar la producció podria reduir a la meitat del sector del petroli no convencional als Estats Units.

ALMENYS A 60 DÒLARS

Aquesta mateixa setmana, la consultora Oppenheimer & Co, una de les més respectades del sector, va predir que la meitat dels productors d’esquist dels Estats Units faran fallida abans que els preus s’estabilitzin en els 60 dòlars el barril. La consultora creu que podrien passar fins a dos anys. «La indústria d’esquist no pot sobreviure per sota dels 60 dòlars el barril», va assegurar Fadel Gheit, analista de la consultora.

A les grans plataformes d’esquist, un petroli que s’extreu de la roca de pissarra combinant la fractura hidràulica amb la perforació horitzontal, l’activitat s’ha alentit l’últim any. Dels 1.421 pous actius que hi havia el gener del 2014 s’ha passat a 516. La reticència a bombar cru als preus actuals s’observa en la caiguda de la producció total. Dels 9,7 milions de barrils que van produir els EUA l’abril del 2015, la xifra més alta des del 1972, es va passar al novembre a 8.5 milions, segons les dades de l’Administració de l’Energia dels EUA. H

CAIGUDA DE LA PRODUCCIÓ

Notícies relacionades

Dels 9,7 milions de barrils que va produir els EUA l'abril del 2015, la xifra més alta des de 1972, es va passar al novembre a 8.5 milions, segons les dades de l'Administració de l'Energia d'EUA.

L'entorn global no augura canvis radicals a curt termini en la direcció que desitjarien els productors. “La demanda segueix pagant l'alentiment econòmic de la Xina, mentre que del costat de l'oferta s'espera que s'incrementi per la tornada del petroli iranià als mercats internacionals quan s'aixequin les sancions, cosa que deprimiria encara més els preus”, afirma Stephen Brown, expert de Rosources For The Future, un laboratori d'idees a Washington dedicat al mercat de l'energia.