ESTUDI DE LES ORGANITZACIONS EMPRESARIALS

L'acord comercial amb els EUA beneficiarà tots els sectors espanyols llevat de l'automòbil

El TTIP que negocien els Estats Units i la UE podria crear fins 334.836 llocs de treball a Espanya en cinc anys

El Govern en funcions espera que el nou parlament espanyol presti el seu suport al polèmic tractat

jcortadellas32406955 madrid 14 01 2016  econom a   ceoe iee y c mara de160114120710

jcortadellas32406955 madrid 14 01 2016 econom a ceoe iee y c mara de160114120710

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

L'Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP per la seva sigla en anglès) que els Estats Units negocia des del 2013 amb la Unió Europea beneficiarà tots els sectors de l'economia espanyola, llevat dea la indústria de l'automòbil i un altre de transport (la producció de la qual podria caure per la desaparició d'aranzels) i l'agricultura, on l'impacte podria ser nul.

Aquesta és una de les conclusions del llibre ‘El impacto en la economía española de la firma del Acuerdo Transatlántico de Comercio e Inversión (TTIP), les conclusions generals del qual van ser avançades l'octubre passat i que ha sigut presentat aquest dijous a la seu de la patronal CEOE pel secretari d'Estat de Comerç en funcions, Jaime García Legaz.

MÉS TREBALL I SALARIS MÉS ALTS

Les línies generals de l'estudi elaborat per l'Institut d'Estudis Econòmic (IEE), sota la direcció de Concepción Latorre ja van ser avançades l'octubre passat. L'informe arriba a la conclusió que l'economia espanyola és “qui experimenta els guanys més alts” en un escenari d'aplicació ambiciosa de l'acord en negociació, gràcies a la creació de 334.836 llocs de treball addicionals en cinc anys.

Segons els càlculs de Latorre, l'acord comercial pot arribar a afavorir la creació addicional de 83.514 llocs de treball cada any, així com un augment addicional dels salaris del 0,75% en cada exercici. “En un escenari ambiciós a llarg termini, el TTIP empenyeria per si mateix el PIB un 0,74% anual”, gràcies a l'estímul del comerç exterior, ha dit la professora. Això suposaria elevar el nivell de PIB en 36.743 milions en un lustre. L'acord per a la supressió de barreres aranzelàries i regulatòries en el comerç i la inversió entre els EUA i la UE, no obstant, suscita crítiques a Espanya i a la UE procedents la majoria del sector agrari, sindicats i organitzacions esquerranes que temen per una relaxació en qüestions com ara relacions laborals, serveis públics, medi ambient o protecció als consumidors.

SECTORS

Segons l'estudi, els sectors que experimentaran més increments en la seva producció, gràcies al comerç exterior, són els de mineriaalimentació, tèxtil, aseegurances i altres manufactures.

Per al sector espanyol de l'automòbil, no obstant, s'augura una pèrdua de la seva producció del 0,12% en els cinc primers anys d'aplicació de l'acord com a conseqüència de la desaparició d'aranzels a la Unió Europea enfront dels cotxes fabricats als EUA. El retrocés s'eleva a l'1,59% per al sector denominat en l'estudi com “un altre transport”, com a conseqüència de la desaparició de barreres no aranzelàries sobretot (regulació de consum, normativa, i altres).

Amb tot, el mateix estudi subratlla que si es té en compte el recent augment de la quota exportadora als EUA del sector espanyol de l'automòbil “veuríem una forta expansió en un escenari ambiciós” d'aplicació del TTIP.

SUPORT POLÍTIC

Notícies relacionades

El secretari d'Estat de Comerç en funcions, Jaime García Legaz, ha expressat el seu desig que el nou Parlament li presti el seu suport quan culmini la negociació, malgrat el rebuig que suscita entre formacions d'esquerra. “S'ha d'analitzar aquests acords de forma científica i asèptica, valorant si són bons o no per a l'economia, i no aplicar prismes  ideològics”, ha dit García Legaz.

En la que podria ser la recta final de les negociacions entre els EUA i la UE (s'espera que cobrin un impuls definitiu a meitat del 2016), les organitzacions empresarials espanyoles, amb el suport del Govern, s'estan mobilitzant en suport del TTIP. En l'acte de presentació de l'informe han participat aquest dijous representants de l'IEE, de la patronal CEOE, de la Cambra de Comerç d'Espanya i del BBVA. També hi han participat representants de la Unió Europea i de la ambaixada dels EUA.