CONSELL DE MINISTRES

El salari mínim pujarà 6,6 euros al mes el 2016

El Govern té previst aprovar avui un increment de l'SMI de l'1% que els sindicats qualifiquen "d'inacceptable"

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

Els 250.000 treballadors que perceben el salari mínim interprofessional (SMI) tindran el 2016 la pujada salarial més elevada des del 2011. Però la millora de l'1% que té previst aprovar avui el primer Consell de Ministres del Govern en funcions tindrà gust de poc per als empleats més mal retribuïts del mercat: la seva nòmina creixerà 6,6 euros al mes, cosa que equival a 90,72 euros a l'any al sumar l'efecte sobre les 14 pagues. 

L'SMI passarà dels 648,60 euros mensuals del 2015 a 655,08 euros després d'aplicar-hi l'augment de l'1% a partir del gener. La crisi econòmica iniciada el 2008 va truncar la via alcista del salari mínim i va deixar en foc d'encenalls els plans de l'Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero d'acostar la seva quantia a l'estàndard europeu. Després de conquistar la cota dels 600 euros el 2008, els increments es van anar moderant en l'inici de la devaluació interna general dels sous.

PÈRDUA DE 4,1 PUNTS DE PODER ADQUISITIU

Des del 2010 fins al 2013, la pèrdua de poder adquisitiu de l'SMI va arribar a 5,4 punts per l'efecte de la diferència entre les pujades, compreses entre la congelació i l'1,5% i l'evolució de l'índex de preus de consum (IPC). La inflació negativa del 2014 i el 2015 ha moderat aquesta pèrdua de poder de compra per a l'SMI fins a 4,1 punts, malgrat que el salari només ha pujat l'1,1% des del 2012.

La mesura, comunicada fa uns dies als sindicats i la patronal, coincideix amb l'increment de l'1% que el Govern també aplicarà a les retribucions dels funcionarisfuncionaris l'any que ve, la primera millora en la funció pública des del 2010, i està per sobre del 0,25% que pujaran les pensionspensions a l'activar-se l'increment mínim previst a causa del dèficit de la Seguretat Social i la reducció del fons de reserva.

Els secretaris d'Acció Sindical de la UGT i CCOO, Toni Ferrer i Ramón Górriz, respectivament, han contestat la proposta del Ministeri d'Ocupació amb una carta dirigida a la ministra Fátima Báñez en què qualifiquen "d'inacceptable" l'increment de l'1% de l'SMI al considerar que "posaria en qüestió els efectes de la recuperació per a la majoria social, que va ser la que va pagar el preu més alt en la recessió i que ara quedaria relegada". A més, l'1% està per sota de la recomanació de l'1,5% per al 2016 prevista en l'acord sobre negociació col·lectiva firmat pels sindicats i la patronal.

PER SOTA DEL NIVELL EUROPEU

En el cas de l'SMI, CCOO i UGT han plantejat un augment de l'11% el 2016 perquè arribés a 720 euros mensuals i d'un altre 11% el 2017 perquè arribi als 800 euros. Els sindicats recorden que Espanya incompleix reiteradament la Carta Social europea, que determina que l'SMI sigui del 60% del salari net mitjà, un nivell equivalent a més de 1.200 euros.

L'estimació de 250.000 ocupats que es regeixen per l'SMI és l'equivalència de treballadors a jornada completa, encara que es tracta d'un indicador important per als empleats a temps parcial, de manera que CCOO i UGT consideren que es tracta d'un "tema central". 

Notícies relacionades

Per a la CEOE, la pujada de l'1% és positiva a l'estar "dins dels paràmetres" de l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) firmat amb els sindicats.