POSSIBLE SANCIÓ

Brussel·les investiga el tracte fiscal de McDonald's a Luxemburg

La Comissió Europea tem que amaga ajudes il·legals i que la companyia no hauria pagat impostos des del 2009

El logo d’un dels restaurants McDonalds, a Chicago.

El logo d’un dels restaurants McDonalds, a Chicago. / JEFF ROBERSON (AP)

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Després de StarbucksAmazonGoogle, ara és el gegant nord-americà de les hamburguesesMcDonald’s, qui s’enfronta als serveis de la competència de la Comissió Europea. Brussel·les ha decidit passar a l’acció i obrir una investigació en profunditat sobre el tracte fiscal rebut per aquesta companyia a Luxemburg. L’Executiu comunitari tem que els pactes fiscals tancats amb la Hisenda luxemburguesa el 2009 amaguen ajudes d’Estat il·legals que haurien permès a McDonald’s no pagar pràcticament cap impost ni a Europa ni als EUA pels cànons generats al Vell Continent per les seves franquícies.

Notícies relacionades

La tasca de la Comissió Europea se centrarà ara a determinar si les autoritats del Gran Ducat, dirigides en aquell moment per l’actual president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, van derogar de manera selectiva les disposicions contingudes a la seva legislació tributària nacional i en el conveni de doble imposició amb els Estats Units. L’objectiu dels convenis sobre doble imposició és evitar que una empresa pagui dues vegades, no que no ho faci cap.

El cas és que la companyia sí que va obtenir beneficis –250 milions el 2013– gràcies als cànons abonats per les seves franquícies a Europa i Rússia. D’aquells diners, no es va pagar cap impost a Luxemburg argumentant que els seus beneficis estaven subjectes a imposició als Estats Units. La companyia no va tributar tampoc a l’altre costat de l’Atlàntic i el cas va derivar en una segona resolució fiscal el mes de setembre del 2009 en què es precisava que l’empresa no està obligada a demostrar que els seus ingressos són objecte d’imposició al seu país d’origen. Luxemburg va firmar més de 300 acords secrets d’aquesta mena.