PRÀCTIQUES IRREGULARS

La CNMV multa CaixaBank, Santander i Pescanova per infraccions greus i molt greus

L'entitat que presideix Isidre Fainé suma set milions d'euros en sancions per les preferents

Manuel Fernández de Sousa, l’expresident de Pescanova.

Manuel Fernández de Sousa, l’expresident de Pescanova.

1
Es llegeix en minuts

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha sancionat CaixaBank, Banco Santander i Pescanova, per haver comès infraccions greus i molt greus, segons publica aquest dissabte el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE)

El supervisor que presideix Elvira Rodríguez ha imposat tres multes a l'entitat catalana que sumen set milions d'euros, relacionades amb la venda de participacions preferents. En concret, sanciona La Caixa amb tres milions d'euros per la comissió d'una infracció molt greu per “haver comès deficiències significatives” a l'hora de valorar la conveniència per als seus clients dels productes financers complexos, i no advertir-los dels riscos.

També imposa una segona multa a La Caixa, per import de dos milions d'euros, per una infracció molt greu al no evitar els conflictes d'interès que es produïen a l'intermediar en les emissions de participacions preferents i deute subordinat dels seus clients a un preu superior al de mercat, mentre l'entitat comercialitzava altres emissions noves “en condicions financeres més beneficioses”. A CaixaBank (el banc que va succeir l'antiga caixa d'estalvis quan aquesta es va transformar en fundació bancària) el sanciona amb dos milions d'euros més.

COMISSIONS IL·LEGALS

Al Banco Santander, la CNMV imposa una multa de dos milions d'euros per les comissions il·legals de Banc Banif, la seva filial de banca privada absorbida el 2013. En la seva resolució, el supervisor dels mercats afirma que Banif va cometre una infracció greu a l'incomplir, des de l'1 de gener fins al 31 d'agost del 2010, el “deure actuar amb transparència i diligència i en interès dels seus clients”, per percebre comissions que no s'ajusten a la legalitat.

Notícies relacionades

Per últim, la CNMV sanciona Pescanova i el seu expresident, Manuel Fernández de Sousa-Faro, per infraccions greus i molt greus. Segons el supervisor, entre gener i abril del 2009 tant Pescanova com Fernández de Sousa van cometre “pràctiques de manipulació de mercat” en relació amb les seves pròpies accions, i tampoc van comunicar a la CNMV les operacions sobre els títols. Les multes a Pescanova sumen 450.000 euros i les de Fernández de Sousa, 225.000 euros.

Totes les sancions publicades al BOE són fermes en via administrativa, però poden ser recorregudes per l'Audiència Nacional.