MULTINACIONAL EN EXPANSIÓ

Grifols es planta a Dublín

La farmacèutica inverteix 88 milions en un centre d'operacions amb 140 treballadors a Irlanda per al seu negoci bàsic El president del grup avança que hi haurà més inversions

Innovació 8 La nova planta de Grifols a Irlanda, en plena activitat.

Innovació 8 La nova planta de Grifols a Irlanda, en plena activitat. / ACN/ LLUÍS VILARÓ

2
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES
DUBLÍN

La companyia farmacèutica catalana Grifols ha fet un nou salt en el seu procés de transformació en una multinacional global. L'empresa ha traslladat a un polígon industrial de Dublín la seu i el centre d'operacions del seu negoci principal de productes derivats del plasma, que representa el 75% de la facturació. A més, en el nou hub irlandès s'ha centralitzat la gestió de tota la tresoreria i l'àrea financera del grup.

El president de la companyia, Víctor Grífols, ha tallat la cinta inaugural del nou centre, on es podien veure a l'entrada les banderes espanyola i catalana, en un acte en què es va bolcar el Govern irlandès, amb la presència de dos ministres, i l'Executiu espanyol, que va enviar a la cerimònia l'ambaixador i l'alt comissionat per a la Marca Espanya, Carlos Espinosa de los Monteros. També hi van assistir representants de la Generalitat a Irlanda i el Regne Unit.

«Estic convençut que aquest edifici no serà l'últim de Grifols a Dublín», ha assegurat Víctor Grífols, un guant que ha agafat al vol el ministre irlandès d'Ocupació, Richard Bruton, a l'emplaçar el president de la companyia a la pròxima inauguració.

Les noves instal·lacions sumen una inversió de 88,40 milions d'euros per construir unes naus de 22.000 metres quadrats que estaran operatives a principis del 2016, amb una plantilla de 140 empleats, una part dels quals han sigut desplaçats des de les oficines centrals de la firma a Sant Cugat.

Al nou centre de Dublín es faran activitats operatives com l'emmagatzematge de plasma i hemoderivats, el seu etiquetatge i condicionament, així com la gestió administrativa, comercial i de recerca i desenvolupament, i la «presa de decisions» de la divisió de biociència, l'activitat bàsica de Grifols que el 2014 va suposar uns ingressos 2.513 milions.

Notícies relacionades

Així mateix, la companyia també ha concentrat a Dublín la gestió de la tresoreria de tot el grup amb l'objectiu de regular els fluxos financers i els préstecs entre les seves filials. El vicepresident de finances de Grifols, Alfredo Arroyo, va emmarcar la decisió «en el procés de transformació de la companyia en una multinacional global» en el qual Espanya ha quedat com «un mercat marginal» amb el 5% de la facturació.

Arroyo va atribuir la decisió de centralitzar a Dublín el negoci de biociència a factors com un tipus d'impost de societats del 12,5% davant la mitjana real del 14% a Espanya. «Montoro pot estar tranquil perquè seguirem pagant el mateix a Espanya», ha precisat Arroyo sobre el pagament d'impostos a cada país.

Temes:

Empreses Dublín