tractat traNsatlÀntic

El Govern i la CEOE recolzen l'acord comercial amb els EUA

Un informe indica que els salaris pujarien el 0,7% i que hi hauria més feina

La Unió Europea i els Estats Units tornaran a negociar la setmana que ve

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID - MARGALIDA VIDAL / BRUSSEL·LES

l'acord transatlàntic sobre comerç i inversions (TTIP, segons les sigles en anglès), que actualment negocien la Unió Europea (UE) i els Estats Units (EUA), tindrà grans beneficis per a Espanya no només en el terreny de les exportacions, segons els càlculs elaborats pel Govern i els empresaris. El tractat impulsaria un creixement addicional dels salaris del 0,72% anual i sumaria més de 80.000 llocs de treball nous als que crea regularment l'economia espanyola.

Aquest és l'escenari més optimista i ambiciós de tots els que ha previst  l'Institut d'Estudis Econòmics, que dirigeix José Luis Feito i que està vinculat a la CEOE, un cop aplicades les mesures que encara s'estan negociant. Les conclusions de l'estudi, presentat ahir, també indiquen que el producte interior brut (PIB) creixeria addicionalment el 0,74% cada any.

Aquestes previsions no es complirien, en tot cas, fins després de cinc anys de l'entrada en vigor del tractat.

Els avantatges del futur acord, que és objecte de crítiques dels moviments socials i de suspicàcies per part d'alguns països de la UE, com França, van més enllà d'impulsar les exportacions. En el mercat global, la virtut del TTIP, segons Juan Rosell, és que no tan sols posa fi als aranzels sinó que pot acabar amb les barreres burocràtiques -les diferents legislacions nacionals i regionals dels membres de la UE- que impedeixen a les empreses conquistar nous mercats.

Les negociacions entre la UE i els EUA prendran un nou impuls la setmana que ve a Miami quan totes dues part intercanviïn noves propostes. La comissària de Comerç, Cecilia Malmström, va tractar ahir de contenir les crítiques que adverteixen de les limitacions a la sobirania econòmica dels països, la preponderància dels EUA en el comerç mundial i l'empobriment de la societat, amb promeses de transparència sobre les negociacions.

Per garantir l'eficàcia del futur acord, l'Executiu de Brussel·les portarà a la reunió propostes sobre comerç electrònic, tarifes, beneficis per a les pimes i reconeixement de certificats.

Notícies relacionades

Malmström també va prometre defensar els «valors» comunitaris perquè el comerç contribueixi al desenvolupament sostenible i respecti les condicions de treball digne i els serveis públics de qualitat.

FIRMAR AMB OBAMA / Les dues parts volen impulsar les negociacions al desembre i durant els primers mesos del 2016 amb l'objectiu de firmar l'acord sota el mandat de Barack Obama, que finalitza el novembre de l'any que ve.

Temes:

TTIP CEOE