INVESTIGACIÓ JUDICIAL

El jutge deixa en llibertat Rato i li retira el passaport

L'exvicepresident està imputat pels presumptes delictes de frau fiscal, blanqueig i corrupció entre particulars

L’empresa de Rato Vivaway, amb connexions amb paradisos fiscals, es va crear quan era vicepresident del Govern. / periodico

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

 

El jutge d'Instrucció 31 de Madrid, Antonio Serrano-Arnal, ha deixat en llibertat Rodrigo Rato després que declarés com a imputat en la causa que investiga el seu patrimoni. A l'exvicepresident del Govern se li atribueixen els presumptes delictes de frau fiscal, blanqueig i corrupció entre particulars. El jutge ha imposat mesures cautelars a l'exvicepresident del Govern, consistents en la retirada del passaport i l'obligació de comparèixer una vegada al mes al seu jutjat, han informat fonts jurídiques. Rato ha declarat davant el jutge des de les 10.20 hores fins a les  14.40,  moment en què ha sortit per la porta del jutjat de guàrdia i ha aconseguit evitar així els periodistes i els fotògrafs que l'esperaven a la porta del jutjat d'Instrucció.

Rato ha anat als jutjats de la plaça de Castella a primera hora del matí, quan encara no hi havia càmeres ni periodistes a la porta. Fonts judicials han informat que en aquesta ocasió Rato no ha accedit a l'edifici en cotxe pel garatge, sinó a peu per la porta. A l'entrada dels jutjats s'han concentrat una vintena d'afectats per les participacions preferents, cridant consignes.

Notícies relacionades

Serrano-Arnal l'ha interrogat després del repunt en la instrucció experimentat la setmana passada. Rato va ser conduït davant la Guàrdia Civil dijous passat i sotmès durant més de quatre hores a les preguntes dels agents mentre que dos dels seus més estrets col·laboradors, la seva secretària Teresa Arellano i el suposat testaferro Miguel Ángel Montero, no van tenir la mateixa sort i van quedar-se dos dies en calabossos abans de passar a disposició judicial.

En tan sols tres dies la instrucció de la causa va patir un fort impuls i el procediment va passar de tenir tres a nou imputats, quatre d'ells, directius d'empreses de publicitat que es van beneficiar de contractes amb Bankia.