ESTRATÈGIES DE POLÍTICA ENERGÈTICA

El gas busca una sortida

El comissari Arias Cañete afirma que el gasoducte que connectarà Catalunya amb França és una prioritat de Brussel·les Gas Natural i la indústria defensen explorar l'opció del 'fracking'

Visita 8 La presidenta del Palau de la Música, Mariona Carulla, amb Soria (al centre) i Arias Cañete, visitant l’auditori abans de la sessió.

Visita 8 La presidenta del Palau de la Música, Mariona Carulla, amb Soria (al centre) i Arias Cañete, visitant l’auditori abans de la sessió. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Espanya té infraestructura suficient per importar gas del nord de l'Àfrica, a través de gasoducte; i també dels EUA, que a partir de l'any que ve serà un dels grans exportadors de gas natural liquat (GNL). El problema és que per ser la porta d'entrada d'aquest combustible, especialment del GNL dels EUA, cap a la resta d'Europa cal augmentar les interconnexions amb Europa.

En aquest sentit, el comissari de Política Climàtica i Energia, Miguel Arias Cañete, va assegurar en una jornada a Barcelona organitzada per la Fundació Gas Natural que el gasoducte Midcat per connectar amb França per Figueres és una de les prioritats de Brussel·les. Fins i tot es va mostrar confiat que aquesta infraestructura, reivindicada en el mateix acte pel ministre d'Indústria, José Manuel Soria, i el consellerd'Empresa, Felip Puig, veurà la llum el 2020.

«La Comissió Europea posarà sobre la taula tots els elements de què disposa perquè es desenvolupi», va explicar. A la vegada va dir que ja s'ha definit una primera fase de 235 quilòmetres de gasoducte i 470 milions d'euros d'inversió, més una segona a França amb costos més elevats. El president d'Enagás, Antoni Llardén, va explicar que les dues fases es van fixar en una reunió amb les firmes de transport de gas a Espanya i França. Això, va afegir, «ha trencat el nus gordià que impedia solucionar aquest problema». La presidenta de la companyia francesa TIGF, Monique Delamare, menys concreta, va destacar que la clau és definir qui pagarà les inversions.

Notícies relacionades

Per la seva part, el conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, es va felicitar d'aquests progressos, davant la necessitat de donar sortida al gas. Va recordar que Espanya té set plantes de regasificació que avui només operen a l'11%. Villaseca, com ho va fer abans el president de la companyia, Salvador Gabarró, va reclamar al seu torn explorar el potencial del gas no convencional (shale gas) que s'obté amb fractura hidràulica (fracking). Anteposant la seguretat ambiental, va afirmar que «seria una llàstima» no aprofitar aquesta capacitat per reduir la dependència de les importacions i que els experts xifren en l'equivalent al consum de set anys. Als EUA, va dir, ha contribuït a reduir les emissions de diòxid de carboni, els preus i els costos de la producció elèctrica.

També el ministre Soria va qualificar de «luxe» prescindir d'aquesta opció a la qual s'ha oposat fins ara la Generalitat. I el president de la patronal química Feique, Antón Valero, va demanar que a les importacions dels EUA s'hi sumi combustible autòcton. Amb això el seu sector, va afirmar, «seria un dels més competitius d'Europa».

Temes:

Fracking Energia