PRESSUPOSTOS DE L'ESTAT PER AL 2016

Linde suggereix que la previsió d'ingressos del Govern es passa d'optimista

El governador del Banc d'Espanya demana extremar la vigilància sobre el dèficit

L'autoritat monetària veu "factible" l'estimació oficial de creixement econòmic

Luis María Linde compareix al Congrés.

Luis María Linde compareix al Congrés. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha suggerit aquest dimarts que les previsions del Govern sobre l'evolució d'ingressos per al 2016 és optimista i per això ha demanat una vigilància rigorosa de la recaptació "que permeti identificar riscos de desviació i reaccionar a temps per impedir que els riscos (d'incomplir els objectius de dèficit) es materialitzin".

Linde ha inaugurat aquest dimarts al Congrés dels Diputats la ronda de compareixences d'alts càrrecs prèvia a la tramitació parlamentària del projecte de Pressupostos de l'Estat per al 2016, que aquest any s'ha avançat al mes d'agost. El projecte del Govern preveu que la reducció d'impostos que s'aplicarà el 2016 es compensarà amb escreix gràcies a l'augment de la recaptació derivada del creixement econòmic.

Hisenda estima que els ingressos tributaris abans de la cessió als ens territorials pujarà el 6,2% respecte a l'avanç de liquidació del 2015 i que les cotitzacions socials pujaran el 6,2% respecte al pressupost inicial del 2015. Des del punt de vista del Banc d'Espanya, aquesta previsió "significaria una resposta de la recaptació a l'evolució de l'activitat superior a l'observada històricament", una expressió que al·ludeix al possible excés d'optimisme oficial.

QUADRO MACRO

Respecte a les previsions macroeconòmiques del Govern --que projecten un creixement del PIB del 3,3% el 2015 i del 3% el 2016-- el governador valora que "són factibles" malgrat ser "lleugerament més elevades que les publicades en l'última previsió del Banc d'Espanya".

Els comptes del Govern preveuen complir l'objectiu de dèficit del 4,2% del PIB previst per al 2015 i del 2,8% per al 2016 a partir d'un esforç pressupostari "molt reduït" que es recolza, sobretot, en la inèrcia del creixement econòmic més gran. No obstant, el governador adverteix que "eventuals desviacions a la baixa en el creixement econòmic o un encariment dels costos de finançament dificultarien i farien més exigent el procés de consolidació fiscal".

MANTENIR LA POLÍTICA ECONÒMICA

En la seva intervenció inicial, el governador ha pronosticat que la taxa d'atur se situarà al voltant del 20% en el quart trimestre del 2016 i que la inflació emprendrà una recuperació "gradual" que la situarà al voltant de l'1% a finals del 2015. També ha subratllat que el dinamisme de la recuperació "mantindrà la trajectòria expansiva en la segona meitat de l'any" i ha destacat el procés de correcció dels desequilibris de l'economia espanyola (endeutament, dèficit, atur, banca i sector exterior). Segons el Banc d'Espanya, la tinença de deute públic espanyol per part de no residents ha augmentat des del 30% del 2012 al 44% actual i això reflecteix la "millora de la confiança en l'economia espanyola".

Notícies relacionades

No obstant, Linde ha afegit que "el llegat de la crisi encara és molt costós" i que Espanya encara no ha aconseguit "superar prou les conseqüències de la crisi iniciada el 2007". Per això, ha considerat fonamental "perseverar en les polítiques" i en la continuïtat de la reducció del dèficit.

Segons el governador, malgrat el que s'ha aconseguit en el creixement econòmic, la millora de l'ocupació i el restabliment dels equilibris de l'economia, Espanya encara està lluny d'haver superat "tots els factors de vulnerabilitat". "Els dubtes sobre la continuïtat en l'esforç de reequilibri macroeconòmic, fiscal i financer podrien posar fi i portar a retrocessos en el redreçament aconseguit", ha advertit assenyalat Linde en la seva compareixença davant la Comissió de Pressupostos del Congrés dels Diputats.