PRODUCTORA DE VEDELLA ECOLÒGICA DEL RIPOLLÈS

Del Pirineu a la taula

Pirinat entra a les grans superfícies d'Aldi i Condis

Casa Ametller, mig centenar de menjadors escolars i restaurants de tot Catalunya consumeixen producció dels Camprubí

Obrador de Pirinat 8 Enric i Raimon Camprubí, amb els seus productes.

Obrador de Pirinat 8 Enric i Raimon Camprubí, amb els seus productes. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES / BARCELONA

Enric i Raimon Camprubí són dos germans de Campdevànol, de 31 i 29 anys. El 2007, el gran, l'Enric, va acabar els estudis d'Enginyeria Agrònoma, va arrendar la finca d'un pagès que es jubilava, va comprar 25 vaques i va activar una granja. La seva intenció era criar vedells únicament amb la llet materna i pastura, preparar la carn per ser consumida per particulars i repartir-la directament a aquests. «Volia cobrir 360 graus complets, tal com havia vist que ja es feia a la Catalunya Nord. Actualment aquest procés complet ja és més habitual, però fa set o vuit anys aquí encara no es veia el ramader ocupant-se de tot», explica l'Enric Camprubí.

Ell es va aventurar a fer-ho. Primer van ser amics i coneguts. De seguida va tenir una vintena de clients fixos. El boca-orella va ser el seu comercial. En poc temps, la furgoneta de Pirinat -el nom amb què Camprubí comercialitza la seva carn ecològica- repartia per tot Catalunya. El jove ramader, sol, ja no donava l'abast. El seu germà Raimon , amb estudis de Dietètica i Nutrició Humana, va deixar la seva feina de comercial i es va unir a Carns de Confiança SL, el nom oficial de l'empresa. «Aquell mateix any, el 2009, vam invertir 150.000 euros en una sala pròpia, de 100 metres quadrats, per desfer la carn. Fins llavors la preparàvem a l'obrador d'un carnisser de Ribes de Freser», expliquen els germans. L'any 2014 van facturar 1,2 milions d'euros i aquest any esperen arribar a dos milions, després d'aconseguir contractes amb els supermercats Aldi i Condis, i Casa Ametller.

«Hem passat de repartir el 100% de les comandes a particulars, a un 20% a particulars i el 80% en grans superfícies, una cinquantena de menjadors escolars, molts restaurants de tot Catalunya i cooperatives de consumidors», detalla Raimon Camprubí, que s'ocupa del repartiment i l'atenció al client. L'Enric s'encarrega de la criança dels animals i del procés de trossejat i preparació de la carn per a la seva distribució.

200 vaques i 17 empleats

Notícies relacionades

A l'explotació ramadera de Pirinat hi ha 200 vaques i 400 vedells criats a la granja dels Camprubí o en altres zones d'engreix ecològic. Ells s'ocupen d'acabar-los de criar amb pastures naturals del Ripollès i suplements de cereals ecològics i farratge.

«El 80% de la nostra producció i comercialització -també via www.pirinat.cat- és vedella, i també venem xai, pollastre i porc. Tot ecològic i amb un diferencial de preu respecte de la carn convencional perfectament assumible», precisa l'Enric Camprubí. La rigorositat ecològica i també en el servei d'entrega són els grans aliats d'aquest negoci, que ha passat de ser torejat per una sola persona a tenir 17 treballadors en plantilla i amb plans per créixer el mes de setembre amb la incorporació de quatre o cinc persones més. El context econòmic actual accentua l'èxit d'aquests germans. «No sabem què és la bonança. Ens hem criat amb la crisi», destaquen.