PRODUCTORA DE VEDELLA ECOLÒGICA DEL RIPOLLÈS
Del Pirineu a la taula
Pirinat entra a les grans superfícies d'Aldi i Condis
Casa Ametller, mig centenar de menjadors escolars i restaurants de tot Catalunya consumeixen producció dels Camprubí

Obrador de Pirinat 8 Enric i Raimon Camprubí, amb els seus productes. /
Enric i Raimon Camprubí són dos germans de Campdevànol, de 31 i 29 anys. El 2007, el gran, l'Enric, va acabar els estudis d'Enginyeria Agrònoma, va arrendar la finca d'un pagès que es jubilava, va comprar 25 vaques i va activar una granja. La seva intenció era criar vedells únicament amb la llet materna i pastura, preparar la carn per ser consumida per particulars i repartir-la directament a aquests. «Volia cobrir 360 graus complets, tal com havia vist que ja es feia a la Catalunya Nord. Actualment aquest procés complet ja és més habitual, però fa set o vuit anys aquí encara no es veia el ramader ocupant-se de tot», explica l'Enric Camprubí.
Ell es va aventurar a fer-ho. Primer van ser amics i coneguts. De seguida va tenir una vintena de clients fixos. El boca-orella va ser el seu comercial. En poc temps, la furgoneta de Pirinat -el nom amb què Camprubí comercialitza la seva carn ecològica- repartia per tot Catalunya. El jove ramader, sol, ja no donava l'abast. El seu germà Raimon , amb estudis de Dietètica i Nutrició Humana, va deixar la seva feina de comercial i es va unir a Carns de Confiança SL, el nom oficial de l'empresa. «Aquell mateix any, el 2009, vam invertir 150.000 euros en una sala pròpia, de 100 metres quadrats, per desfer la carn. Fins llavors la preparàvem a l'obrador d'un carnisser de Ribes de Freser», expliquen els germans. L'any 2014 van facturar 1,2 milions d'euros i aquest any esperen arribar a dos milions, després d'aconseguir contractes amb els supermercats Aldi i Condis, i Casa Ametller.
«Hem passat de repartir el 100% de les comandes a particulars, a un 20% a particulars i el 80% en grans superfícies, una cinquantena de menjadors escolars, molts restaurants de tot Catalunya i cooperatives de consumidors», detalla Raimon Camprubí, que s'ocupa del repartiment i l'atenció al client. L'Enric s'encarrega de la criança dels animals i del procés de trossejat i preparació de la carn per a la seva distribució.
200 vaques i 17 empleats
Notícies relacionadesA l'explotació ramadera de Pirinat hi ha 200 vaques i 400 vedells criats a la granja dels Camprubí o en altres zones d'engreix ecològic. Ells s'ocupen d'acabar-los de criar amb pastures naturals del Ripollès i suplements de cereals ecològics i farratge.
«El 80% de la nostra producció i comercialització -també via www.pirinat.cat- és vedella, i també venem xai, pollastre i porc. Tot ecològic i amb un diferencial de preu respecte de la carn convencional perfectament assumible», precisa l'Enric Camprubí. La rigorositat ecològica i també en el servei d'entrega són els grans aliats d'aquest negoci, que ha passat de ser torejat per una sola persona a tenir 17 treballadors en plantilla i amb plans per créixer el mes de setembre amb la incorporació de quatre o cinc persones més. El context econòmic actual accentua l'èxit d'aquests germans. «No sabem què és la bonança. Ens hem criat amb la crisi», destaquen.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Al Centre "De premi": el bar de Sabadell aclamat per les seves patates braves
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles
- Guardiola, a prop de firmar el divorci
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Vincle emocional Marián Rojas, psiquiatra: «La bona notícia és que l’aferrament es pot curar»
- Anne L’Huillier: "Vaig pensar que els meus col·legues no m’escoltaven"
- Ancoratges
- Marc Márquez s’exhibeix i guanya el seu sisè esprint consecutiu