repercussions de la privatització més gran de la GENERALITAT

Mas-Colell limita a 326 milions el cost de prendre ATLL a Acciona

El conseller d'Economia diu que no hi ha impacte mentre es mantingui el servei

El recurs del Govern al·lega que el TSJC s'excedeix a l'anul·lar el concurs

El conseller Andreu Mas-Colell.

El conseller Andreu Mas-Colell.

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA
BARCELONA

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va limitar el cost d'anul·lar el concurs d'Aigües Ter Llobregat (ATLL), la privatització més gran de la Generalitat, per a la tresoreria pública a 326 milions d'euros. «Ara com ara, no hi ha motius per presumir que això succeirà», malgrat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va anul·lar el concurs i que el Govern ha recorregut davant el Suprem, va explicar.

La quantitat en concepte de compensació incorporaria la suma percebuda a la firma del contracte el desembre del 2012, que va pujar a 298,6 milions, quatre o cinc milions més per les obres ja empreses pels concessionaris, encapçalats per Acciona; i «possiblement els interessos legals meritats»,va explicar ahir Mas-Colell en la comissió d'economia del Parlament.

En tot cas, segons el conseller, que va dir que l'Executiu té tot «l'arsenal jurídic» perquè en el cas d'una sentència en ferm la quantitat màxima sigui aquesta, va afirmar que aquest fet obriria un altre procés judicial. I és que suposaria haver de tornar cànons per un negoci que funciona i que ha generat retorns. Mas-Colell va dir que «tot acabarà bé» i va insistir a dir que «no hi ha impacte econòmic mentre segueixi el servei, que és el que està passant».

MÉS DE 1.100 MILIONS /Amb tot, va oblidar que els impactes en el cas d'anul·lar-se de forma efectiva el concurs serien superiors. Un informe de la mateixa conselleria, del qual va informar aquest diari, destaca que a més del lucre cessant al qual tindrien dret Acciona i els seus socis (uns 100 milions) caldria comptabilitzar l'impacte en el dèficit del 2012, que es va reduir en cinc dècimes per l'operació. En total, més de 1.100 milions.

Mas-Colell va donar a conèixer els principis en què es basa el recurs de cassació davant el Tribunal Suprem. En l'àmbit processal, considera que la sentència del TSJC s'excedeix al dictaminar sobre un fet, l'anul·lació del concurs, que cap de les parts va demanar. El conseller va recordar que la Generalitat es limitava a demanar l'anul·lació de la resolució del seu organisme, l'OARCC, que obligava a apartar Acciona de la gestió d'ATLL, a petició del perdedor de la licitació, Aigües de Barcelona (Agbar).

Notícies relacionades

A parer del Govern, la sentència del TSJC avala aquesta tesi, però a la vegada anul·la tot el procediment sense que l'Administració hagi pogut defensar-se sobre aquest punt i basant-se en una cosa «que cap de les parts ha invocat». La resolució tampoc ordena cedir la gestió de forma automàtica a Agbar, com aquesta sol·licitava.

Tot i les crítiques de l'oposició sobre el procediment, Mas-Colell va recordar que el conflicte «és una qüestió 100% jurídica» i respon a una pugna entre dues grans empreses.