El '30 minuts' treu els draps bruts de Caixa Laietana

'Desmuntant Laietana' confirma que l'exdirector general de la caixa d'estalvis va vendre les preferents de la seva família gràcies a les pressions exercides als treballadors

Vídeo del ’30 minuts’ titulat ’Desmuntant Laietana’, on s’explica com Pere Antoni de Dòria va aconseguir vendre les seves participacions preferents l’any 2011. / TV-3

Vídeo del ’30 minuts’ titulat ’Desmuntant Laietana’, on s’explica com Pere Antoni de Dòria va aconseguir vendre les seves participacions preferents l’any 2011.
Vídeo del ’30 minuts’ sobre Caixa Laietana on s’explica com els expresidents tenien un tracte preferent per part de la direcció de l’entitat.
Vídeo del ’30 minuts’ sobre Laietana que explica la facturació que els fills de Pere Antoni de Dòria van fer a l’entitat mentre el seu pare era el director general.
Vídeo del ’30 minuts’ de TV-3 on s’explica com amb diners de Caixa Laietana es va construir un hotel de luxe a Tailàndia que no va arribar ni a obrir-se.

/

1
Es llegeix en minuts

El reportatge 'Desmuntant Laietana', emès aquesta nit pel programa '30 minuts' de TV-3 i realitzat per la productora Clack, revela diversos aspectes tèrbols de la històrica entitat d'estalvis de Mataró, entre els quals hi ha una operació relacionada amb la compra, per part d'una empresa afí a la caixa d'estalvis, d'un terreny propietat de la família de Josep Ibern, exdirector general de Caixa Laietana, tal com EL PERIÓDICO ha avançat aquest diumenge.  

La peça fa sortir a la llum la resposta que la Fiscalia de Barcelona va donar al grup parlamentari d'ICV-EUiA en referència a la venda de les preferents de la família de Pere Antoni de Dòria, director general de l'entitat entre els anys 1976 i 2008. El document confirma les pressions als treballadors a l'hora de vendre les preferents dels Dòria per valor de 877.000 euros mesos abans del tancament del mercat secundari. A més, al reportatge apareixen diversos treballadors de Caixa Laietana que ho corroboren.

'Desmuntant Laietana' també revela que les empreses dels fills de Dòria, advocats de professió, van facturar entre 2007 i 2011 un mínim de 3 milions d'euros a l'entitat que dirigia el seu pare per serveis externs.

Per una altra banda, el reportatge -obra dels periodistes Jordi Rovira, Joan Salicrú i Ariadna Vázquez- també destaca el tracte preferent als expresidents Antoni Bonamusa i Jaume Boter de Palau. En el primer cas, l'empresa dels seus fills va facturar com a proveïdora dels materials de construcció de la nova seu de l'entitat, mig milió d'euros.

Notícies relacionades

En el cas de Boter de Palau, se li va concedir una pòlissa de crèdit d'1,32 milions d'euros que mai va tornar. A causa d'axiò, Bankia ha iniciat el procés d'execució de la vivenda de l'expresident, que era la garantia hipotecària de l'operació. 

A 'Desmuntant Laietana' apareixen gairebé vint entrevistats que miren de contextualitzar els motius que van portar a la desaparició de les caixes d'estalvi catalanes posant el focus en l'entitat de Mataró. Alguns són experts com Francesc Cabana, Antoni Serra Ramoneda, Joan Cals i Josep Maria Ureta i altres testimonis dels fets que es relaten.