Linde s'apuja el sou el 5,8% mentre demana moderació salarial

1
Es llegeix en minuts
R. M. S. / MADRID

El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, es va apujar el sou el 2014 el 5,8% fins als 176.000 euros, segons les dades que figuren en l'informe anual de l'organisme, publicat aquest dijous.

La millora del sou de Linde contrasta amb la reiterada apel·lació a la moderació salarial del governador en la majoria de les seves intervencions i del mateix banc central, com a institució. El mateix informe anual reflecteix la preocupació de l'organisme per «l'elevada concentració de les tarifes salarials a l'entorn del 0%", una pujada que podria resultar excessiva per al Banc d'Espanya "en un context de inflació negativa durant la major part de l'any» 2014. El banc central constata que «la intensitat de l'ajust (dels costos laborals) s'està reduint», cosa que frenarà els guanys de competitivitat de l'economia espanyola en els últims anys.

JUSTIFICACIÓ

Fonts del Banc d'Espanya van intentar ahir justificar la pujada salarial de Linde el 2014 argumentant que en realitat només reverteix part de la baixada del 15% aplicada el 2010, any a partir del qual es va generalitzar la retallada de sous entre funcionaris i treballadors del sector privat.

El subgovernador, Fernando Restoy, va rebre 203.410 euros el 2014, el 3,92% més que l'any anterior. Les mateixes fonts van aclarir que en aquest cas l'increment es deu al cobrament endarrerit d'un complement del 2013 que es va acumular al corresponent al 2014.

CRÍTIQUES

El portaveu econòmic del PNB al Congrés dels Diputats, Pedro Azpiazu, va considerar «un excés» que el governador i el subgovernador s'incrementessin el sou l'any passat mentre el conjunt dels ciutadans i resta de representants públics tenen els seus salaris congelats des de fa anys o fins i tot els l'han abaixat.

Notícies relacionades

El secretari d'Organització del PSOE, César Luena, va opinar que aquestes pujades salarials «ho diuen tot» sobre unes recomanacions del Banc d'Espanya que «no agraden» als socialistes.

Gaspar Llamazares (IU) va qualificar d'«obscena» la millora salarial de Linde.