NOVETATS JUDICIALS EN EL SAQUEIG DE LES CAIXES

El jutge Andreu absol 12 usuaris de les targetes 'black'

Spottorno n'és un dels beneficiats perquè la va usar com a complement salarial

Avança que els directius que les van autoritzar han comès delicte

Miguel Blesa sortint de declarar de l’Audiència Nacional el 2014.

Miguel Blesa sortint de declarar de l’Audiència Nacional el 2014. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

Un total de 26 usuaris de les targetes black de Caja Ma-drid no suportaran la pena del banc dels acusats després d'haver passat la del telediari. El jutge Fernando Andreu va arxivar ahir el cas per a 12 exdirectius de Caja Madrid als quals se sumen 14 més que també estan fora per prescripció. El togat ha acordat que les targetes opaques d'aquestes persones formaven part de les seves retribucions, de manera que no han comès un delicte, encara que hauran de tornar els 3,4 milions que van gastar amb aquests diners de plàstic.

El togat ha assumit finalment els criteris de la fiscalia anticorrupció, que des del primer moment es va negar que aquestes persones fossin investigades a l'entendre que només havien de respondre els directius que van autoritzar aquest sistema de pagament. El jutge ara estableix que aquestes targetes formaven part del salari d'aquests exconsellers que eren «treballadors per compte d'altri de l'entitat».

Andreu explica que aquests exdirectius tenien dues targetes expedides per Caja Madrid. Una d'empresa, per sufragar les despeses ocasionades en l'exercici del seu càrrec que havien de justificar, i una altra, les black, per al seu ús personal. Les vises opaques podien ser a més usades als caixers automàtics. Per això, conclou que aquestes targetes b no eren un sistema «irregular» de pagament.

A més, el togat subratlla que aquests exdirectius han manifestat al seu despatx «de forma invariable, uniforme i consistent» que les targetes els eren entregades «com a complement retributiu» i assignades per la presidència de Caja Madrid. El president de l'entitat, Miguel Blesa, era l'encarregat de fixar cada any el límit de despesa de cada exconseller.

LA VERGONYA/ No obstant, el jutge aprofita la seva resolució per fer sortir, novament, els colors a aquests directius al posar de manifest la seva «responsabilitat i experiència» en els càrrecs de direcció que van ostentar. En la seva opinió, aquestes persones es devien adonar de «les particularitats» d'aquestes targetes, que no estaven sotmeses a cap control a les caixes i que tampoc es declaraven a Hisenda. Malgrat això, el jutge descarta que aquests exdirectius hagin comès un delicte d'apropiació indeguda, però sosté que han obtingut «un benefici econòmic», de manera que els declara responsables civils a títol participatiu perquè tornin els diners gastats.

Andreu avança que pitjor sort correran els administradors de Caja Madrid i Bankia per haver autoritzat aquest producte, ja que han comès un delicte d'administració deslleial. Entre ells hi ha els expresidents Miguel Blesa i Rodrigo Rato, als quals els ha imposat una fiança de 15 milions d'euros per fer front a la despesa d'aquestes targetes des del 1999 fins al 2012.

Notícies relacionades

ELS BENEFICIATS/ Entre els beneficiats per aquesta amnistia judicial destaquen el que va ser cap de la Casa Reial Rafael Spottorno, que es va gastar 223.900 euros en spas urbans, compres a Ikea, farmàcies, botigues d'electrodomèstics, joieries, sastreries i restaurants de cinc estrelles. També figura Matías Amat, que va fer servir la targeta fins a gastar 429.000 euros que ha dipositat al jutjat. Altres són Ricardo Morado (443.000) i l'exdirector de comunicació de Caja Madrid Juan Manuel Astorqui (287.000 euros).

En aquesta causa, que es va iniciar per una auditoria interna de Bankia, han sigut imputades 81 persones, de les quals només 55 segueixen en el procés. Totes han declarat davant el jutge Andreu i han negat que haguessin comès algun tipus de delicte, encara que han hagut d'explicar les seves despeses personals després que van sortir a la llum pública.