Avizorex obté la patent als EUA per al seu tractament contra la sequedat ocular

La llicència, per a una malaltia que no té cura actualment, dóna cobertura legal exclusiva fins al 2031

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Avizorex Pharma ha obtingut l'aprovació de l'Oficina de Patents i Marques dels EUA (USPTO) per al seu tractament contra la síndrome d'ull sec. El producte AVX-012 és candidat a fàrmac per combatre la sequedat ocular, una malaltia que s'estima que afecta entre el 10% i el 20% de la població mundial.

El tractament contra la sequedat ocular es basa en un mecanisme innovador que es troba en l'última fase d'assajos preclínics i que està previst provar en humans el 2016. A diferència del que hi havia fins ara en el mercat, que va dirigit a atenuar els símptomes, aquest tractament està pensat per curar-lo. L'impuls de la patent als EUA el rep la companyia creada pel neurocientífic Carlos Belmonte i l'emprenedor Patrick Tresserras després d'incorporar al seu capital el novembre passat Inveready, a través del fons Inveready Innvierte Biotech II, amb una aportació de 800.000 euros en una ronda que va pujar a un total de 2,5 milions d'euros procedents d'entitats públiques.

SECRECIÓ LACRIMAL

La patent als EUA donarà cobertura legal al descobriment fet pel grup d'investigació liderat per Belmonte, catedràtic de Fisiologia de la Universitat Miquel Hernández  (UMH) d'Elx i fundador de l'Institut de Neurociències d'Alacant, organisme de la universitat i el CSIC. Els resultats de la investigació, publicats a la revista 'Nature Medicine' el 2010, van demostrar que l'estimulació farmacològica de la proteïna a què es dirigeix l'AVX-012 "augmenta la secreció lacrimal fisiològica de forma natural, i, per tant, redueix la sequedat ocular".

Notícies relacionades

La llicència de patent s'atorga en exclusiva a Avizorex amb cobertura mínima fins al 2031. La companyia sol·licitarà la patent en altres jurisdiccions. A més de reforçar el rol de l'empresa com a líder en el desenvolupament de tractaments innovadors contra la síndrome d'ull sec, la patent "obre les portes per seguir construint una cartera de propietat intel·lectual sòlida", segons Tresserras, que a més de cofundador és director general de la companyia. Avizorex té la seva seu operativa al Parc Científic de Barcelona (PCB) i la part d'investigació al parc científic de la UMH.

El síndrome d'ull sec és una necessitat mèdica no coberta fins ara i és una afecció creixent per l'ús de medicaments, cosmètics, pantalles, lents de contacte, aires condicionats i l'envelliment poblacional. És el motiu més freqüent de consulta oftalmològica i pot afectar la qualitat de vida de qui la pateix amb símptomes com la irritaciósensibilitat a la llumpicorvisió borrosa, sensació de cos estrany, etc., i impacta sobre la funció visual.

Temes:

Patents