TECNOLOGIA PUNTERA

Wi-fi a les altures

Vueling comença a instal·lar a la seva flota d'avions internet d'alta velocitat a través de satèl·lit Els passatgers podran descarregar continguts de la xarxa a fins a 20 Mb per segon

Novetat 8 Els avions incorporen una gepa, on va l’antena.

Novetat 8 Els avions incorporen una gepa, on va l’antena. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS / MADRID

El nom mode avió dels mòbils i tauletes deixarà aviat de tenir sentit, almenys pel motiu que va ser concebut. I és que connectar-se a internet mentre es vola a diversos quilòmetres de terra ja és possible gràcies al fet que les aerolínies estan instal·lant sistemes de connexió a internet a través de satèl·lit als seus avions. Una d'elles és Vueling, que no només aposta pel wi-fi per als seus clients, sinó que també promet oferir fins a 20 megues per segon de descàrrega en el que serà, segons la firma, «el wi-fi en avions més avançat d'Europa».

Connectar-se a internet des de l'avió és una realitat en algunes aerolínies, sobretot dels EUA, encara que en el 95% dels casos la velocitat de descàrrega màxima és d'entre 3 i 5 megues per segon en el conjunt dels passatgers, fet que implica que l'experiència d'ús, si molts passatgers utilitzen el servei, sigui d'una velocitat lenta.

Vueling ja va anunciar l'abril del 2014 la intenció d'instal·lar el wi-fi a bord, i des d'aleshores ha treballat amb Telefónica per trobar la millor solució. Després de decantar-se per la connexió a satèl·lit a alta velocitat, ara ha començat la fase d'instal·lació als avions, en un procés que requereix entre 10 i 15 dies de feina a l'hangar a causa de la complexitat del sistema.

La principal novetat d'aquest tipus de connexió és que no només necessita incorporar routers i cablejat interior, sinó que fa falta la instal·lació exterior d'una antena, que es col·loca a la part superior del fusellatge i que, a la pràctica, implica que els avions canviïn d'aspecte: guanyen una mena de gepa, que és la que conté l'antena de banda Ka (satèl·lit).

Notícies relacionades

Dins l'aeronau, s'incorporen fins a tres routers amb diverses funcions, 500 metres de cablejat, fonts d'alimentació... En conjunt, 156 quilos més de pes perquè els usuaris puguin accedir a internet a alta velocitat. I és que, segons va explicar Telefónica, es tracta d'un sistema que permet que el satèl·lit tingui un rendiment en ample de banda 70 vegades superior al dels satèl·lits convencionals (accés a internet de la majoria d'aerolínies). «Serem capaços d'oferir una experiència similar a la de l'ADSL en terra», va destacar Telefónica.

Vueling incorporarà aquesta tecnologia a la seva flota d'avions (el nombre de naus està per definir) durant els pròxims mesos, amb l'objectiu que s'ofereixi comercialment abans de l'estiu (aquesta tecnologia té el permís de l'Agència de Seguretat Aèria Europea -EASA-, però el necessita també d'Aviació Civil). «Serà de pagament, però a un preu molt reduït», va destacar María Cardenal, responsable de desenvolupament de producte de Vueling.