El fiscal d'Andorra té agendes que confirmen el blanqueig de BPA

Els investigadors tenen constatat que el banquer coneixia l'origen il·lícit dels diners

La policia va trobar en les notes d'un imputat les comissions que es pagaven a «J. P. Miquel»

3
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / ANDORRA LA VELLA

Joan Pau Miquel Prats, conseller delegat de la Banca Privada d'Andorra (BPA), va passar ahir la segona nit en una cel·la dels calabossos de la Policia del Principat, acusat d'un delicte continuat de blanqueig de fons procedents del crim organitzat. A mesura que passen les hores, els investigadors van apuntalant les proves contra el banquer arrestat, en una acció sense precedents en el sistema bancari espanyol.

El fiscal que dirigeix aquesta operació ja disposa d'unes comprometedores agendes confiscades per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF) de la Policia en el cas Emperador contra la màfia xinesa en què l'imputat Rafael Pallardó, un home al servei de Gao Ping especialitzat a treure diners a través d'Andorra, anotava al costat de  la ressenya «J. P. Miquel» quantitats que oscil·laven entre els 500.000 i els 600.000 euros i que els investigadors sospiten que són «comissions» per les operatives de blanqueig.

Les agendes de Pallardó no són l'únic material amb què treballa el fiscal i el grup de blanqueig de la Policia d'Andorra. En les últimes hores, els investigadors han rebut a través d'una comissió rogatòria internacional «proves contundents» que evidenciarien com el tercer home més influent de la Banca Privada d'Andorra era «plenament coneixedor» de la procedència «il·lícita» dels fons que la seva entitat presumptament ajudava a blanquejar.

TRESOR NORD-AMERICÀ / Els investigadors van iniciar les indagacions contra el detingut i altres dirigents de la BPA molt abans que el Departament del Tresor dels Estats Units fes públic dimarts un informe demolidor sobre les vinculacions entre l'entitat i diverses organitzacions criminals. Les investigacions dirigides a Espanya per la Fiscalia Anticorrupció contra Gao Ping i Andrei Petrov van posar el focus en els responsables de BPA.

Els investigadors andorrans ja tenen constatat documentalment reunions a Madrid entre Weijun Yang, cunyat i lloctinent de Gao Ping, amb destacats responsables de la BPA en què els segons oferien al mafiós tota mena de garanties per rentar grans quantitats de diner negre saltant-se els serveis de control de blanqueig de la mateixa entitat. En aquestes reunions, els empleats oferien a la mà dreta de Gao Ping diferents possibilitats per blanquejar unes quantitats que podien arribar als quatre milions d'euros al mes.

Les autoritats judicials i policials andorranes esperen poder tenir la setmana que ve formalitzada la comissió rogatòria. Tot i que amb tot el material que ja tenen analitzat el banquer Joan Pau Miquel podria passar a disposició judicial entre avui i demà amb una acusació molt fonamentada.

Durant l'arrest, al seu domicili, el fiscal ja va ordenar un primer escorcoll de la vivenda. Ahir, durant el matí els registres es van portar a terme a la seu central de la Banca Privada d'Andorra, en ple centre de la localitat.

REGISTRES / Joan Pau Miquel, de 48 anys, de perfil reservat, ha sigut durant anys la mà dreta i home de confiança dels germans Higini i Ramon Cierco, propietaris de BPA. Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, ha desenvolupat pràcticament tota la seva carrera professional en el grup de BPA, que aquesta setmana ha sigut intervinguda per les autoritats andorranes, després que els Estats Units el van acusar de canalitzar fons del crim organitzat. Concretament de la màfia xinesa, de la màfia russa, del càrtel mexicà de Sinaloa i d'industrials petrolers de Veneçuela.

Notícies relacionades

La investigació continua oberta i no es descarten que es puguin produir noves detencions. Per exemple, altres responsables de l'entitat bancària vinculats amb els treballs de blanqueig de diners de l'organització d'Andrei Petrov.

També continua oberta la investigació contra el Banco Madrid, la filial espanyola del BPA, després que la unitat d'intel·ligència financera, el Sepblac, va enviar el cas a la Fiscalia. Tot i que amb un retard de 24 hores demolidor en investigacions d'aquestes característiques.