saqueig d'una entitat d'estalvi

Un sindicalista va pagar despeses d'UGT a Caja Madrid amb targeta b

Rafael Torres afirma que cedia les dietes per anar a la comissió de control a la central

Va utilitzar el plàstic per als cartells que difonien el seu treball a l'entitat

Rafael Eduardo Torres Posadas, a l’esquerra, després de declarar a l’Audiència Nacional.

Rafael Eduardo Torres Posadas, a l’esquerra, després de declarar a l’Audiència Nacional. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS
MADRID

El sindicalista de la UGT Rafael Eduardo Torres va oferir ahir al jutge Fernando Andreu un nou ús de les targetes black de Caja Madrid. Aquest exmembre de la comissió de control va explicar que va gastar 79.076 euros amb la seva visa per a les seves funcions com a delegat sindical i que les dietes que li va pagar l'entitat les va cedir a la UGT. El sindicat, segons la seva versió, controlava l'ús d'aquests diners de plàstic amb els justificants que li presentava. Aquesta pràctica, va declarar, estava avalada per la comissió executiva confederal de la UGT, el secretari general de la qual és Cándido Méndez.

Torres va explicar que va formar part d'aquesta comissió al ser elegit pels empleats a proposta de la UGT. I que el van informar que podia fer servir la black per a despeses de representació com viatges, vestuari i llibres. Per això,va pagar amb la Visa els viatges que feia per Espanya com a representant sindical, carregar el seu telèfon mòbil, dinars i els costos de papereria i impremta de les circulars que el sindicat redactava per difondre la seva feina a la caixa, segons fonts presents en la declaració.

A l'auditoria de Bankia hi apareixen 535 apunts a la targeta de Torres entre el 2001 i el 2006. Per exemple, hi consta un càrrec de 304 euros a Cortefiel i pagaments d'una mitjana de 1.200 euros a l'hotel Sancho de Madrid. També hi ha apunts de les seves despeses en impremta per imports que ronden els 1.000 euros.

DESACTIVADA / El sindicalista va reconèixer que les dietes que percebia per assistir a les reunions de la comissió de control les cedia al sindicat. La federació de serveis de la UGT va ratificar, en un comunicat, que les despeses de Torres amb aquesta targeta opaca «van correspondre a l'activitat de representació dels treballadors i dels representants sindicals unitaris de Caja Madrid», informa M. Jansa. Tot i això, el sindicat es va oferir a tornar aquests diners si el jutge els hi reclama.

Notícies relacionades

Torres també va reconèixer davant el jutge que va seguir utilitzant la targeta quan va deixar el càrrec a la comissió de control i que Caja Madrid l'hi va desactivar uns mesos després. I, com la resta dels imputats, va afirmar que no se 'l va informar de la fiscalitat de la targeta black, però que no li va estranyar perquè era per a despeses de representació.

Per la seva part, José Acosta, històric dirigent socialista, va manifestar que aquesta targeta era «una retribució», però que mai va esgotar el límit, ja que li van demanar que en fes un ús prudent. «No era per a despeses eròtiques», va dir. També va assegurar que es pensava que la caixa s'encarregava de pagar el fisc.