INFORME SOBRE l'ELUSIÓ D'IMPOSTOS

34 firmes de l'Ibex tenen 810 filials en paradisos fiscals

Oxfam estima que la inversió espanyola en zones 'offshore' es va duplicar el 2014

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

Totes les grans empreses cotitzades espanyoles que integren l'Ibex 35, excepte Indra, són presents en paradisos fiscals, amb un total de 810 filials, segons l'informe La il·lusió fiscal, que ahir va presentar l'oenagé Oxfam Intermón, amb dades referides a l'exercici 2013.

L'informe calcula, a més, que la inversió espanyola en paradisos fiscals va créixer el 205% entre el 2013 i el 2014 i representa el 24% del total de la inversió a l'exterior.

Aquesta última dada és una estimació. No obstant, la informació relativa a les filials de les empreses de l'Ibex 35 a l'estranger procedeix de l'anàlisi dels comptes anuals i de les memòries de sostenibilitat publicades per les empreses sobre els exercicis 2012 i 2013. El treball d'anàlisi es va iniciar el 2012.

D'acord amb els resultats obtinguts, el 2013 les firmes de l'Ibex 35 van augmentar les seves filials en paradisos fiscals un 44,35%, fins a arribar a la xifra de 810.

El Santander lidera la llista, amb 182 delegacions, davant les 47 del 2012. ACS va passar de 106 filials el 2012 a un total de 119 l'any següent. Bolsas y Mercados, Dia, Enagás, Técnicas Reunidas i Viscofán se situen al final de la llista, amb una sola filial en jurisdiccions offshore.

LEGAL PERÒ IMMORAL / «Que sigui legal no significa que sigui moral», segons Jaime Atienza, director del departament de campanyes i ciutadania d'Oxfam Intermón. «En la majoria dels casos, les empreses no estan cometent il·legalitats, sinó utilitzant mecanismes que estan al seu abast per no pagar impostos», afegeix; «però no és possible seguir parlant de responsabilitat social sense tenir en compte la seva responsabilitat fiscal». Segons l'informe, «en el context actual de crisi, aquestes pràctiques generen una immensa frustració social».

Els paradisos fiscals o destins de baixa tributació preferits per les empreses de l'Ibex 35 per ubicar les seves filials són Delaware (EUA), amb 352 filials el 2013, Holanda (122), Luxemburg (62) i Irlanda (56). Altres paradisos fiscals utilitzats comunament són Irlanda (56), Suïssa (25), Hong Kong (24), Uruguai (24), les illes Caiman (22), Singapur (16), Puerto Rico (14) i Jersey (12).

Notícies relacionades

LLEI CONTRA L'EVASIÓ / «Els entramats corporatius (en aquests territoris) es converteixen en complicades xarxes d'empreses a les quals és difícil seguir el rastre», segons l'informe.

Jaime Atienza va considerar ahir «imperatiu» que tots els partits espanyols incloguin en els seus programes una llei contra l'evasió fiscal que ajudi a generar ingressos per a totes les persones i garanteixi finançament per a les polítiques públiques de sanitat, educació, protecció social i cooperació. La responsable de Justícia Fiscal d'Oxfam, Susana Ruiz, va reclamar un pla de sortida dels paradisos fiscals, i va demanar al Govern una posició «més forta» a nivell internacional.