EL SAQUEIG DE LES CAIXES

Fiança milionària per l'ús de les targetes 'black'

El jutge imposa 4,3 milions d'euros a 21exconsellers de Caja Madrid

Els acusa de gastar sense control i no exercir les funcions del seu càrrec

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

Van tirar de veta tant com van voler, però ara pagaran amb interessos les despeses de les seves targetes black a Caja Madrid. El jutge Fernando Andreu va imposar ahir a 21 exconsellers una fiança civil de 4,3 milions d'euros per haver fet servir la targeta sense ni tan sols molestar-se a saber «per a què i com» havien d'utilitzar aquests fons. El togat considera inconcebible que aquests ex alts càrrecs en comptes de vetllar pels interessos de l'entitat es dediquessin a gastar «en articles i productes» que no tenien absolutament res a veure amb les funcions del càrrec que exercien i, per tant, a saquejar la caixa que representaven.

El togat ha pres aquesta decisió després d'haver declarat 27 usuaris d'aquestes targetes. Sis d'ells s'han salvat de la fiança perquè, o bé han reintegrat els diners que van gastar o bé van fer un ús correcte de la targeta, és a dir, la van fer servir només  per a despeses de representació. Els altres 21 consellers van oferir al jutge explicacions d'allò més variat. Uns van dir que els diners de plàstic eren per a despeses de representació, altres per a ús personal i alguns van reconèixer que la usaven per a tot. El jutge, en una resolució que fa pujar els colors a la cara, rebutja que les targetes es poguessin enquadrar en un complement salarial ja que «escapa a les normes del sentit comú i de la lògica empresarial».

Notícies relacionades

«ÉS INADMISSIBLE»/ El jutge també nega que les targetes es poguessin utilitzar sense haver de justificar les despeses i sense l'existència d'un contracte. I retreu als exconsellers que diversos d'ells hagin declarat que les van usar perquè des de la caixa no se'ls va comentar que no ho fessin. El togat els recorda que ningú podia fer aquesta funció perquè els corresponia a ells «eliminar aquesta irregular pràctica» que ocasionava «perjudicis a l'entitat». «És inadmissible», afirma el jutge, que no exercissin «aquest control» perquè aquest formava part de «les seves atribucions».

Així mateix, el togat sosté que aquestes targetes, com va declarar l'expresident de Caja Madrid, Jaime Terceiro, eren d'empresa i fins a l'arribada de Miguel Blesa a la presidència estaven sotmeses a un doble control: es justificaven les despeses i s'auditaven. Després, «van ser comptabilitzades de forma encoberta» i les usaven fins i tot els caps de setmana i festius o en treien diners en efectiu. Per això, Andreu imputa als exconsellers un delicte d'administració deslleial o un d'apropiació indeguda. Les fiances més altes han recaigut en els que més la van fer servir: José Antonio Moral Santín (610.000 euros), d'IU; Rodolfo Benito (188.000), de CCOO; Estanislao Rodríguez Ponga (341.000 euros), exsecretari d'Estat d'Hisenda; o Francisco Baquero (356.000 euros), de CCOO. Els exconsellers disposen de tres dies per dipositar aquestes quantitats o se'ls embargaran els seus béns.