Competència multa cinc petroleres amb més de 30 milions

L'organisme supervisor sanciona amb 20 milions Repsol, 10 Cepsa i amb més de tres milions tres petroleres més

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha imposat una sanció de més de 30 milions a cinc petroleres per pràctiques restrictives de la lliure concurrència. La sanció més gran correspon a Repsol, amb uns 20 milions; seguida de Cepsa, amb 10 milions i la resta es reparteix entre la portuguesa GalpDisa --xarxa d'estacions de servei propietat de la família Carceller (Damm) amb marca Shell a la península i pròpia a les Canàries-- i Meroil  --propietat de diversos amos de gasolineres--, segons fonts del mercat.

Les multes provenen d'uns expedients oberts el 2013 per posar-se d'acord en els preus. En aquests expedients s'afirmava que les companyies implicades van incórrer en pràctiques prohibides de coordinació en matèria de preus, intercanvi d'informació i pactes de no agressió.

La investigació va començar "després de constatar increments significatius en el preu dels carburants, en un context de nivells generals de preus minoristes a Espanya més elevats que els registrats en països del nostre entorn". Amb les indagacions, completades amb inspeccions 'in situ' es buscava certificar "possibles conductes bilaterals anticompetitives, que consistirien en la coordinació entre operadors de productes petrolífers en matèria de preus, clients i condicions comercials i en l'intercanvi d'informació comercial sensible, en els mercats de distribució de combustible d'automoció".

Notícies relacionades

La conclusió d'aquest expedient també es produeix en un moment de dura pugna entre les petroleres i la CNMCRepsol i les altres petroleres ja han rebut la notificació de la sanció. La CNMC no la donarà a conèixer fins al tancament de la borsa.

Fa uns dies, el regulador ja va sancionar Cepsa i BPCepsaBP per imposar els preus a la xarxa d'estacions de servei de tercers que operen amb la seva marca. La multa, rebaixada, després de les al·legacions, va ser de 2,5 milions i 750.000 euros per un expedient obert el 2009, que la CNMC acusa les companyies d'incomplir. Repsol, que va recórrer la multa davant els tribunals, està sancionada amb cinc milions per aquest mateix expedient.

Temes:

Competència