NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA

Toxo i Méndez acusen la Moncloa d'interferir en el pacte de salaris

Els líders sindicals insten a firmar aquesta setmana o no hi haurà acord

1
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Ignacio Fernández Toxo Cándido Méndez han acusat avui la Moncloa, en concret els assessors econòmics del president Mariano Rajoy, d'interferir en les negociacions bilaterals entre sindicats i organitzacions empresarials per a un nou acord de negociació col·lectiva. Els líders de CCOO i UGT han assegurat que el temps de negociació s'ha acabat i que o es firma aquesta setmana o no es firmarà.

Toxo i Méndez han reconegut que el Govern intenta desestabilitzar el diàleg social --"ensenyar el fuet", segons la seva expressió-- de dues maneres: una, intentat que les mínimes pujades salarials dels treballadors del sector públic i de les pensions siguin la guia per als convenis en el sector privat, i dues, utilitzant la nova normativa sobre formació dels treballadors com a moneda de canvi i amenaçar-los de de fer-los sortir del sistema de formació.

"Amb nosaltres s'equivoquen i ho tenen cru", han respost Toxo i Méndez, per a qui no es poden relacionar dues qüestions tan diferents, en què a més el Govern només té protagonisme en el tema de formació.

Notícies relacionades

Fonts coneixedores de la negociació entre patronal i sindicats han assenyalat que el Govern amenaçaria els representants dels empresaris de deixar-los fora del futur sistema de subvencions per formació a les empreses si acceptaven la proposta sindical d'apujar les retribucions l'1,5% per a aquest any amb una clàusula de garantia de recuperació del poder adquisitiu per al 2016 i el 2017.

"Creiem que és possible una pujada de l'1,5% sense posar en risc la millora de la competitivitat i els incipients signes de recuperació", han assenyalat els líders sindicals.