Competència sanciona Cepsa amb 2,5 milions per imposar els preus a les gasolineres

La CNMC desestima la recusació de la petrolera i l'obliga a complir una resolució del 2009

Una gasolinera Cepsa a Mollet del Vallès.

Una gasolinera Cepsa a Mollet del Vallès. / JOSEP GARCIA

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Multa. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha sancionat Cepsa amb 2,5 milions d'euros per incomplir una resolució del 2009 en què la multava per imposar els preus a la xarxa de gasolineres amb la seva marca.

El supervisor ha rebutjat la recusació plantejada per la petrolera propietat d'IPIC, de l'emirat d'Abu Dhabi, el seu president i dos dels seus membres. Com a resultat haurà de pagar la sanció.

En la resolució, l'organisme va determinar que la companyia havia d'adaptar els contractes de subministrament d'estacions de servei de la seva xarxa. Concretament, les que funcionen en règim de revenda, a comissió o sota el contracte d'agència però, que "a l'assumir riscos, actuen com a empresaris independents".

El mateix any, l'organisme, que llavors era la Comissió Nacional d'Energia (CNE) també va sancionar Repsol BP pels mateixos motius. La primera va recórrer la multa davant l'Audiència Nacional i encara no s'ha produït una resolució judicial.

Les autoritats de la competència van considerar que les petroleres fixaven indirectament el preu de venda al públic a empresaris independents que operen sota la seva marca. Amb aquesta pràctica restringien la lliure concurrència entre les estacions de servei de la seva xarxa i la resta.

El 2010, el supervisor va fer diverses actuacions per constatar el compliment de la sanció i el desembre del 2013 va concloure que Cepsa només "havia complert parcialment" la resolució sancionadora del 2009.

Notícies relacionades

La CNMC considera que les recusacions de Cepsa al seu president, José María Marín Quemada i a dos membres de la Sala de Competència de l'organisme "no té cap mena de fonament".

Davant aquesta resolució no es pot presentar recurs administratiu però sí un contenciós administratiu a l'Audiència Nacional.

Temes:

CEPSA Empreses