AVÍS DE BRUSSEL·LES

Les previsions de tardor de la Comissió Europea ja van avançar l'alça de les dificultats

Els indicadors apunten a una tercera recessió en sis anys, amb baix creixement i amenaça de deflació

2
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea veu el Pacte d'Estabilitat en perill. 'El risc d'incompliment' del dèficit que apunta per a Espanya el 2015, sumat al mateix diagnòstic per a França, Itàlia i Bèlgica, deixa en mal lloc l'economia europea en la seva lluita contra la crisi, cosa que ja avançaven les dades de les previsions de tardor, publicades a principis d'aquest mes. En el marc de l'ortodòxia econòmica, Brussel·les reclama més ajustos, noves mesures estructurals, nous ajustaments de cinturó. L'examen a les mesures de política econòmica serà el març del 2015.

Les previsions de la tardor ja apuntaven que la recuperació d'Europa s'endarreria almenys un any. L'oracle dels economistes ja rebaixava els pronòstics passats i constatava que les mesures d'ajust encara no han aconseguit els efectes esperats. En època de fantasmes, els de la deflació i els de la recessió, ja es tem la nova constatació de la tercera recessió en sis anys. Baix creixement i molt baixa inflació afecten l'economia europea, igual que passa al Japó, només que Tòquio va decidir afrontar la situació amb despesa pública. La frenada d'Europa perjudica la feble reactivació espanyola.

PREVISIONS DE TARDOR

Notícies relacionades

Segons les previsions publicades per Brussel·les a principis de novembre, el PIB espanyol creixeria l'1,7% el 2015, quatre dècimes menys del previst, encara que per sobre de la mitjana europea. Això sí, gairebé sense creació d'ocupació, amb la taxa d'atur per sobre del 23% i amb un deute públic que ja supera el 100% del PIB i no mostra indicis de voler-se aturar en aquest punt psicològic. L'incompliment de l'objectiu del dèficit ja s'apuntava fa un mes, i ara es demanen mesures per evitar aquesta situació. Les previsions de tardor eren un dèficit del 5,6% aquest any, del 4,6% el 2015 i del 3,9% el 2016, sense comptar les ajudes a la banca. Encara lluny del 3%. L'anunci d'un pla d'inversions per 300.000 milions eren la clau per reconduir la situació.

EL REPTE DE RAJOY

El Govern de Mariano Rajoy, entre tensions sobiranistes i corrupció, té ara entre mans un altre repte no menys rellevant, eludir la recessió econòmica amb uns pressupostos ben calibrats. I en any electoral. L'esgotament de les receptes seguides en els últims temps sembla constatar-se. No sembla possible abaixar els impostos. El consum segueix prudent. Les exportacions ja són incapaces de suportar tot el pes de la recuperació. La despesa pública està vetada per l'ortodòxia. Rajoy ha de donar una resposta. I ràpida.