PROBLEMES ECONÒMICS D'UN GRUP TURÍSTIC

El forat d'Husa és almenys de 153 milions

Cinc empreses del grup de Gaspart se sumaran al concurs, al costat de les 6 actuals

Presentació de l’informe concursal d’Husa, ahir a Barcelona.

Presentació de l’informe concursal d’Husa, ahir a Barcelona. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ / BARCELONA

Les sis empreses del Grupo Husa que estan en concurs de creditors tenen un forat patrimonial conjunt d'almenys 153,35 milions d'euros, segons l'informe provisional dels administradors concursals que es va donar a conèixer ahir en un acte públic inèdit. La xifra serà previsiblement més alta, ja que no inclou els contingents (deutes sobre els quals hi ha discrepàncies), fet que pot elevar el desfasament fins als 202,61 milions. A més, es dóna per fet que altres empreses del grup turístic que presideix Joan Gaspart entraran en el procediment.

Els actius de les sis concursades sumen 68,5 milions d'euros, davant un passiu conjunt de 221,83 milions. El 40,2% del deute, uns 89,2 milions, es deu a creditors públics (fonamentalment, Hisenda i la Seguretat Social). 58,6 milions més (26,45%) són crèdits financers, amb el Banc Sabadell i CaixaBank al capdavant; 4,6 milions (2,1%) són crèdits laborals i els 69,4 milions restants (31,3%) corresponen a proveïdors. En total, hi ha més de 3.000 creditors. A partir d'avui s'obre un termini de 10 dies per impugnar l'informe.

El titular del Jutjat Mercantil nú-

mero 3 de Barcelona, José María Fernández Seijo, va destacar la col·laboració de l'empresa i l'«excel·lent» actitud dels treballadors. Tota la plantilla està afectada per un expedient de regulació d'ocupació (ERO) i ja s'ha reduït d'uns 500 treballadors a poc més de 200.

REVISIÓ A LA BAIXA / L'empresa amb pitjors números és Hostelería Unida, segons l'informe dels administradors concursals José Manuel Calavia (de Mazars) i Josep Pujolràs (Roca Junyent). Aquesta societat, la primera que es va declarar insolvent l'11 de febrer passat i que té l'Hotel Internacional de Barcelona en propietat i sis hotels més arrendats, té un desfasament patrimonial de 115,72 milions. L'administració concursal va revisar a la baixa els seus actius, en 34,7 milions, davant els 145 milions que va xifrar l'empresa.

La segona societat amb una diferència més gran entre l'actiu i el passiu és Banquetes Reunidos (-17,55 milions en el balanç), que ja ha cessat la seva activitat. Tampoc operen Cadena Menta (-6,33 milions), que va perdre Seat com a principal client, i CCIB Catering (-2,19 milions), que portava el càtering del Centre de Convencions Internacional de Barcelona, en liquidació. Segueixen funcionant Hostelería Unida Dos

(-2,83 milions), que explota en propietat l'Imperial Tarraco, i Hotel Jardines de Albia (-8,68 milions).

Notícies relacionades

Seijo va destacar les vendes que han alleugerit el concurs, com la de l'Husa Chamartín de Madrid, que va permetre treure un centenar de treballadors de l'ERO. També es va vendre el contracte de gestió del Palace (antic Ritz) de Barcelona, juntament amb la major part de la plantilla, i està en fase de transmissió la gestió del Jardines de Albia de Bilbao.

Cinc societats més estan en tràmit de sumar-se al procediment concursal: Restauració i Allotjament, EKT, Gajo Catering, Gamo Investment i Solsibu, i no es descarta que en sorgeixin més. L'objectiu és obrir la fase de conveni a principis del 2015.