RESULTATS DEL test d'ESTRÈS

La banca espanyola supera l'examen amb una nota per sobre de la mitjana europea

Només Liberbank ha hagut de fer ajustos de capital per compensar la caiguda de solvència en un escenari advers

El vicepresident del BCE, Vítor Constancio, amb la supervisora del mecanisme dels tests de solvència, Daniele Nouy, durant la roda de premsa que han ofert aquest diumenge a Frankfurt.

El vicepresident del BCE, Vítor Constancio, amb la supervisora del mecanisme dels tests de solvència, Daniele Nouy, durant la roda de premsa que han ofert aquest diumenge a Frankfurt. / AP / MICHAEL PROBST

1
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

La banca espanyola ha tret una nota per sobre de la mitjana europea en les proves de resistència realitzades pel Banc Central Europeu  (BCE) i l'Autoritat Bancària Europea (EBA), segons els resultats que ha donat a conèixer el BCE avui. L'impacte total de l'exercici es tradueix en una reducció de la ràtio de capital principal (CET1) de 3,4 punts respecte al nivell de partida per al conjunt de la banca. En el cas de la banca espanyola, l'ajust és d'1,6 punts percentuals, ha assenyalat el Banc d'Espanya. 

Així mateix, l'impacte de l'avaluació d'actius a Espanya ha estat limitat: 14 punts bàsics, per sota de la mitjana europea, que és d'uns 40 punts bàsics. "El sistema bancari espanyol és el que menys ajustos ha hagut de fer com a resultat d'aquesta avaluació", assenyala el Banc d'Espanya. S'hi afegeix que les proves mostren que els balanços de les entitats espanyoles reflecteixen d'una manera adequada el valor dels seus actius com a conseqüència de la rigorosa revisió a què han estat sotmesos durant els últims anys.

Pel que fa a les proves de resistència, es destaca que en l'escenari advers s'observa una reducció de la ràtio de capital de tres punts percentuals en la mitjana europea. A Espanya aquest impacte ha estat molt menor, al voltant dels 1,4 punts percentuals.

Notícies relacionades

Només l'entitat espanyola Liberbank ha quedat per sota del llindar establert en una de les fases de l'exercici, si bé el seu dèficit de capital és reduït: 32 milions d'euros. No obstant, gràcia a les mesures de reforçament del capital realitzades per l'entitat el 2014, per 640 milions d'euros, aquest dèficit de capital està de sobres cobert.

La resta d'entitats espanyoles ha superat els llindars establerts en l'exercici amb un marge del comoditat considerable. De fet, la ràtio de capital de totes les entitats, excepte Liberbank, supera en més de dos punts percentuals el llindar del 5,5% que es va establir per a l'escenari advers. Tenint en compte les mesures preses el 2014, Liberbank també passa la ràtio en un marge superior a dos punts.

Temes:

Bancs Liberbank