La cita se celebra del 15 al 19 d'octubre al Port Vell

El Nàutic desembarca a Barcelona amb el vent a favor

El certamen presenta més de 120 novetats i un centenar d'activitats i experiències

Embarcacions exposades en l’última edició del Saló Nàutic.

Embarcacions exposades en l’última edició del Saló Nàutic. / Fira de Barcelona

4
Es llegeix en minuts
ALBERTO LARRIBA / Barcelona

La 53a edició del Saló Nàutic Internacional de Barcelona, organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb l'Associació Nacional d'Empreses Nàutiques (ANEN), obre les seves portes del 15 al 19 d'octubre als molls d'Espanya i de la Fusta del Port Vell amb una àmplia oferta comercial que s'acompanya d'un complet programa d'activitats. Els visitants podran admirar els vaixells exposats al mar –a partir dels vuit metres d'eslora– i trobar tot tipus de productes i serveis nàutics en terra, així com petites embarcacions i pneumàtiques.

El saló torna a ser el millor aparador perquè les principals firmes nacionals i internacionals del sector mostrin les seves propostes més destacades. Els prop de 250 expositors presents al certamen presentaran més de 650 embarcacions, de les quals 70 seran nous models.

També presentaran 50 novetats en accessoris electrònics i motors d'última generació, a més d'una gran varietat de serveis, productes i tendències. La cita, que se celebra en un context d'incipient reactivació del sector, inclou un ampli programa d'activitats i conferències per a professionals i aficionats a la nàutica.

Després d'una etapa de declivi marcada pels efectes de la crisi econòmica, la nova convocatòria del Nàutic desembarca a Barcelona amb el vent a favor. “L'edició d'aquest any respira optimisme tant per les primeres dades positives del sector en els últims sis anys, com per la qualitat en l'oferta dels expositors i l'ambiciós programa d'activitats”, afirma Luis Conde, president del saló.

Les matriculacions d'embarcacions d'oci han registrat un increment del 12,80% fins al setembre

També les matriculacions d'embarcacions d'oci revelen un saldo positiu, cosa que contribueix a la reactivació del sector. Segons dades de l'ANEN, les noves matrícules han crescut un 12,80% en els nou primers mesos del 2014 respecte al mateix període de l'any anterior. Per Conde, “es tracta només d'un primer pas”, encara que espera que “el saló pugui contribuir a consolidar aquest canvi de tendència”.

Aquesta visió optimista és compartida per Carlos Sanlorenzo, secretari general d'ANEN. “La temporada nàutica ha deixat un balanç positiu, amb un creixement mitjà de gairebé un 16% durant els mesos de juny, juliol i agost, una bona dada que reflecteix l'estabilitat del sector fins a aquesta data”, sosté.

El potencial creixement del mercat nacional, per un altre costat, ha despertat l'interès de països com els Estats Units, que aquest any hi participen per primera vegada amb pavelló oficial propi, gràcies a un acord de col·laboració amb The National Matine Manufacturis Association (NMMA).

Generador d'onades al mar

En el capítol de novetats, destaca la presentació de la Rodman Muse 44, una embarcació de creuer a motor de construcció nacional i referent mundial; la Sunseeker 75 Yacht, un superiot que combina l'experiència de la drassana britànica en disseny i implementació de noves tecnologies, i l'espectacular Lagoon 630 MY, un catamarà per disfrutar de les llargues travessies sense renunciar a les comoditats d'un iot a motor.

Els amants de la vela també quedaran gratament sorpresos amb dos nous models: l'Oceanis 60 de Bénéteau, un majestuós creuer d'altura, i el Dufour GL, que se situa en el més alt de la gamma de grans eslores, per la seva estètica, acabats i equipament.

El saló presenta la 'Guía de la Náutica Remolcable. Empieza a navegar' per fomentar la nàutica d'iniciació

A més de potenciar el seu important paper com a plataforma comercial, el saló té la missió de fomentar la nàutica d'iniciació i crear afició. Per aconseguir aquest objectiu, aquest any el certamen ha impulsat l'elaboració de la 'Guía de la Náutica Remolcable. Empieza a navegar', que es distribuirà entre els visitants. La publicació recull els principals aspectes per iniciar-se en aquest món, des de la normativa de titulacions, tràmits i assegurances fins al cens de rampes d'avarada del litoral català. En el marc de la fira també es presentarà un forfet per utilitzar els serveis dels ports de Catalunya amb un preu bonificat.

El saló també compta amb un ampli programa d'activitats “per atraure tot tipus de públic –des de debutants a practicants experimentats– i oferir-los noves experiències”, explica Jordi Freixas, director del certamen. “Hi instal·larem fins i tot un generador d'onades al mar del Moll de la Fusta per als aficionats al surf, una iniciativa pionera a Espanya i que promet ser espectacular”, anuncia.

Àrees temàtiques

Una vegada més, el Nàutic disposarà d'àrees temàtiques, on es desenvoluparan la majoria de les activitats. L'Àrea Fun Beach, a més d'aglutinar productes i serveis relacionats amb els esports nàutics, tindrà una zona de proves amb accés al mar perquè el públic pugui disfrutar de sessions d'iniciació a la vela lleugera, canoacaiacmoto d'aigua o 'padel surf'.

Per la seva part, l'Espai del Mar, reservat a la presentació de regates, trofeus, jornades o premis, també acollirà debats i conferències sobre el mitjà marí i la navegació. I a Marina Tradicional es mostraran embarcacions clàssiques de fusta i es portaran a terme tallers.

En l'àmbit professional, el saló ha preparat un programa de conferències i trobades entre els quals destaquen la presentació de la nova llei de ports de Catalunya, del pla director de ports d'Andalusia, una jornada sobre la realitat de la nàutica d'iniciació a Espanya i la presentació de l'estudi d'impacte econòmic que generen els ports a la zona Llenguadoc-Rosselló i a Catalunya.

Notícies relacionades

Per cinquè any consecutiu, el certamen comptarà amb el Village de Freixenet que, amb el seu restaurant i terrassa, tornarà a ser el centre social del saló i punt de trobada d'empresaris, representants de diversos àmbits de l'economia, esportistes i convidats del món de la nàutica. Al costat del 'village', hi haurà una zona d'estands on s'exhibiran productes 'premium' i les últimes tendències de marques exclusives de gastronomia, moda, bellesa, art i disseny.