EL FUTUR D'UNA GRAN EMPRESA D'EUSKADI

Eroski refinança el seu deute

La cooperativa basca allarga venciments per 2.605 milions fins al 2019

El grup de distribució vendrà actius per 300 milions, sense incloure en el pla alguns centres comercials

En marxa 8 Una dona mira neveres en un súper Eroski a Gernika.

En marxa 8 Una dona mira neveres en un súper Eroski a Gernika. / VINCENT WEST

2
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA
SANT SEBASTIÀ

Eroski ha aconseguit refinançar el seu deute, per valor de 2.605 milions d'euros, fins al 2019. La bona notícia per al grup basc ha arribat després de vuit mesos de negociacions amb la banca creditora. L'acord els permet posar en marxa el seu pla de negoci per tornar a la via de la rendibilitat. En un intent de superar els problemes financers que collen la cooperativa, també està prevista la venda d'actius per 300 milions d'euros, entre els quals podrien figurar centres comercials no estratègics.

El president d'Eroski, Agustín Markaide, va subratllar ahir que l'acord amb la banca suposa «l'inici d'una nova etapa» que beneficiarà consumidors, creditors, treballadors i socis del grup. Precisament, els socis d'Eroski van acordar al juny assumir el 30% dels 168,4 milions d'euros de pèrdues que va tenir la cooperativa durant el 2013. En tot cas, la notícia suposa un baló d'oxigen per a la cooperativa, que a més a més de solucionar els seus problemes financers ha d'enfrontar-se a l'arribada a Euskadi de Mercadona.

Eroski, amb una plantilla de 36.432 treballadors, compta amb una xarxa de 2.069 establiments a tot l'Estat, entre els quals figuren 90 hípers, 1.456 súpers, 19 cash&carry, 63 gasolineres, 23 òptiques, 155 agències de viatges, 42 botigues d'esport Forum Sport i 221 perfumeries If. En principi, no planeja desfer-se de Caprabo i nega qualsevol venda d'actius a les zones prioritàries per a la cooperativa, principalment País Basc i Catalunya.

Després d'haver allargat el venciment del deute i haver aconseguit noves línies de crèdit per mantenir les inversions, Eroski aplana el seu horitzó financer per als pròxims anys. L'acord ha estat assolit amb vuit entitats financeres que superen el 85% del seu deute bancari i ha estat compartit amb la resta.

El pla de reestructuració del deute es divideix en quatre trams fonamentals. El primer, el sènior, consta de 800 milions amb venciment el 31 de juliol del 2019. El segon, per 300 milions d'euros, permetrà a Eroski realitzar desinversions de «manera ordenada» i comptarà amb un període de carència inicial de sis mesos.

Notícies relacionades

El pla inclou també un tram de deute no estructural de 942 milions d'euros a llarg termini i lligat a la millora del resultat d'explotació i al compliment del pla de negoci acordat. També s'ha establert un tram de deute immobiliari per 563 milions.

En un intent de consolidar la viabilitat del grup cooperatiu, la banca li ha atorgat una línia de circulant de 375 milions, que la companyia està utilitzant per a la seva activitat ordinària.