EXEMPLES D¿ECONOMIA COL·LABORATIVA

Taxis, cotxes particulars i apartaments barats

Taxis, cotxes particulars  i apartaments barats Lloguer dhabitacions i sopar a casa dun estrany Finançament per fer  realitat els projectes Bancs de temps per intercanviar habilitats_MEDIA_1

Taxis, cotxes particulars i apartaments barats Lloguer dhabitacions i sopar a casa dun estrany Finançament per fer realitat els projectes Bancs de temps per intercanviar habilitats_MEDIA_1 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

L’aplicació Uber (conductors particulars que s’ofereixen a fer de xòfers amb el seu cotxe a qualsevol ciutadà) ha destapat la ira dels taxistes. Però no és l’única forma d’economia col·laborativa existent en el sector. JoinUpTaxi permet compartir taxi, mentre que Blablacar ajuda a dividir despeses a aquelles persones que volen viatjar entre dues ciutats en un mateix vehicle. SocialCar facilita el lloguer d’un cotxe entre particulars, i Yeswepark posa en contacte ciutadans que busquen pàrquing i propietaris que tenen una plaça i l’ofereixen per hores o dies. Per un altre costat, Compartetren ajuda a posar d’acord ciutadans que hagin de fer un viatge en AVE perquè es beneficiïn de les tarifes-taula (de grup).

TURISME Lloguer d’habitacions i sopar a casa d’un estrany

L’allotjament de turistes en pisos particulars no és una novetat ni de bon tros. Però una plataforma ha revolucionat el sector i ha facilitat el contacte entre els que ofereixen i busquen aquest tipus d’allotjament: Airbnb. Hi ha altres opcions, com Homeaway o Niumba, a més de plataformes de Couchsurfing i fins i tot d’arrendament d’embarcacions (Salanavegar). També operen webs que faciliten l’intercanvi de cases (Knok, Mytwinplace) o de bitllets d’avió (ChangeYourFlight).

Les experiències són un altre dels sectors amb més oferta: Trip4Real ofereix la possibilitat de fer activitats amb els ciutadans locals (des de rutes turístiques fins a anar a comprar), i Eatwith, asseure’s a menjar amb gent de la ciutat.

CREACIÓ I ESTALVI Finançament per fer realitat els projectes

Molts projectes artístics han trobat en l’economia col·laborativa l’única manera de fer-se realitat. Si abans cada figura de la cadena productiva recalava en diferents mans, avui dia el músic (o artista, o escriptor) pot ser des de l’editor fins al venedor. I per aconseguir finançament acostuma a recórrer a plataformes de crowdfunding com Verkami (a la foto, el Joan i els seus fills Jonás i Adrià Sala, els fundadors), el lloc perquè els creadors aconsegueixin diners. Als EUA, la plataforma de micromecenatge líder és Kickstarter, per a tota mena de projectes (jocs, tecnologia, pel·lícules...). Perquè els ciutadans estalviïn també han sorgit projectes col·laboratius en l’àmbit de l’energia, les assegurances i fins i tot l’educació.

SERVEIS Bancs de temps per intercanviar habilitats

No només amb els béns es fan intercanvis, sinó també amb els coneixements, les habilitats i les professions. Cronnection és un banc de temps en què els usuaris posen a disposició d’altres ciutadans les seves habilitats, mentre que a Prepárate els usuaris s’intercanvien les seves habilitats.

Notícies relacionades

Per als objectes de segona mà, a les pàgines d’Ebay i Segundamano de tota la vida se’ls han sumat plataformes d’intercanvi com les anomenades Nolotiro o Segundamanita.

Mentrestant, els emprenedors i petites empreses també disposen d’espais on fer intercanvis de coneixements i aprofitar recursos comuns: el coworking. Un dels directoris més grans a Espanya és CoworkingSpain.com.