Competència multa Vodafone amb 3,1 milions d'euros

L'operadora va incomplir el reglament europeu sobre les tarifes d'itinerància ('roaming')

1
Es llegeix en minuts

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha imposat a Vodafone una sanció de 3,1 milions d'euros per incomplir el reglament europeu del 'roaming' (tarifes d'itinerància). Durant set mesos, la companyia va vincular als contractes 'Red' i 'Base' tarifes de 'roaming' diferents de l'eurotarifa regulada.

El reglament estableix que els operadors han d'aplicar "automàticament una eurotarifa de veu" i ha de ser el client qui opti "deliberadament" per una tarifa alternativa. Aquest comportament, que suposa una infracció molt greu, li va reportar a Vodafone un 128% més d'ingressos bruts dels que hauria ingressat per aplicar l'eurotarifa.

Fa un any, el regulador espanyol va iniciar un procediment sancionador contra Vodafone per la vinculació automàtica de tarifes diferents de l'eurotarifa, sense que els abonats poguessin escollir el pla de preus que consideressin més adequat. Segons s'indica en la resolució, "la conducta de Vodafone es considera molt greu a l'incomplir un requisit essencial establert en el reglament del 'roaming', durant un període de set mesos i havent informat anteriorment la CMT (antiga Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, integrada ara a la CNMC) sobre la seva interpretació del reglament sense modificar Vodafone la seva pràctica".

Notícies relacionades

En aquell moment, la CMT va imposar mesures cautelars perquè l'operadora apliqués per defecte l'eurotarifa als nous clients. Als que ja tinguessin contractats els plans 'Red' o 'Base', Vodafone els havia de donar un termini d'un mes perquè optessin deliberadament per la tarifa de 'roaming' alternativa.

Entre el novembre del 2012 i el juny del 2013, Vodafone havia activat per defecte als clients que contractaven els plans 'Red' o 'Base' la tarifa 'Hablar i Navegar en Europa'. Aquesta tarifa ofereix als clients que viatgen dins de la Unió Europea 20 minuts de veu, 20 SMS i 20 MB de dades per 4 euros al dia (sense IVA). Els minuts, SMS o dades no utilitzades en un dia no es poden acumular per a l'endemà.