L'economia creix el 0,4% en el primer trimestre, segons el Banc d'Espanya

El repunt de la demanda interna, la despesa i la inversió sustenten la millora

El creixement s’ha sustentat en una millora de la demanda domèstica. / periodico

1
Es llegeix en minuts

L'economia espanyola va créixer en el primer trimestre de l'any el 0,4%, xifra que suposa una acceleració de dues dècimes respecte a la taxa registrada en l'últim trimestre del 2013 (0,2%), d'acord amb la dada avançada avui pel Banc d'Espanya.

En el seu últim butlletí econòmic, l'entitat destaca que en comparació interanual l'avanç ha estat del 0,5% respecte al primer trimestre del 2013, xifra que suposa la primera taxa positiva després de nou trimestres consecutius de caiguda.

El creixement s'ha sustentat en una millora de la demanda domèstica, que aporta dues dècimes de l'avanç del primer trimestre, gràcies a l'augment del consum privat i la inversió empresarial, així com al repunt de la despesa i la inversió de les administracions públiques.

Les altres dues dècimes de creixement trimestral les aporta el sector exterior, que alenteix la seva expansió respecte a la registrada al tram final del 2013.

Destrucció d'ocupació

Per la seva part, l'ocupació va seguir en negatiu en el primer trimestre de l'any, al caure un 0,3% en comparació amb el mateix període del 2013. En tot cas, s'ha de destacar la moderació d'aquest descens, ja que entre l'octubre i el desembre del 2013 la contracció de l'ocupació va ser de l'1,6%. Segons el Banc d'Espanya "l'ocupació va prolongar en els primers mesos del 2014 la millora observada al tram final de l'any passat".

Respecte a una de les últimes mesures en matèria laboral aprovada pel Govern, la tarifa plana de 100 euros per a la contractació indefinida, l'organisme ha afirmat que la iniciativa "podria generar un increment d'aquest tipus de contractes en els pròxims mesos".

Pel que fa a l'atur registrat, apunta que aquest "va intensificar el seu ritme de descens en els tres primers mesos de l'any, cosa que previsiblement comportarà una estabilització de la taxa d'atur al voltant dels nivells registrats el trimestre passat i un descens apreciable respecte al seu nivell a principis del 2013".

Salaris moderats

Notícies relacionades

Sobre els indicadors de costos laborals, el Banc d'Espanya observa entre el gener i el març el "manteniment" de les pautes de moderació salarial observades al llarg del 2013.

L'increment mitjà fins al març es va situar en el 0,6%, en línia amb les dades observades el 2013, i les clàusules de salvaguarda davant la inflació "a penes" tenen incidència, a causa de la seva "progressiva menor rellevància en els convenis i de l'entorn de baixa inflació en què es desenvolupa l'economia espanyola".