SECTOR DE LA RESTAURACIÓ

Lateral arriba a Barcelona

La cadena de restaurants tria la capital catalana per obrir el seu primer establiment fora de Madrid

L'empresa invertirà 1,3 milions d'euros i crearà més de 30 llocs de treball

Fundador 8 Javier Antequera al Lateral de La Castellana, 89

Fundador 8 Javier Antequera al Lateral de La Castellana, 89 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
REBECCA BOSCH BASSAT
BARCELONA

La cadena de restaurants de tapes Lateral s'ha decantat finalment per la capital catalana per obrir el seu primer local fora de Madrid. «Barcelona s'ha posat molt de moda aquests dos últims anys. La ciutat ha sabut gestionar molt bé el turisme», apunta Javier Antequera, fundador i gerent de la firma per explicar la decisió.

El setè restaurant de l'empresa s'inaugurarà a finals del juliol que ve i estarà ubicat en un espai de 300 metres quadrats al número 329 del carrer Consell de Cent, entre la Rambla de Catalunya i Balmes. «La inversió és d'1,3 milions d'euros i donarem feina a unes 30 persones», d'entrada anuncia Antequera.

El nou local seguirà el mateix model que els altres sis restaurants de l'empresa. La cuina estarà oberta 16 hores al dia i no acceptarà reserves. Als plats dels seus menús s'hi afegiran alguns productes de la gastronomia catalana. «De totes maneres la nostra cuina ja és més catalana que madrilenya», reconeix Antequera. Segons el seu parer, la gastronomia catalana està més avançada.

Els següents passos de l'empresa seran obrir un mínim de dos restaurants més a Barcelona durant els pròxims anys, concretament als barris del Born i el Gòtic. «Però no tenim pressa, preferim créixer a poc a poc», assenyala l'empresari, que pretén que Lateral segueixi sent una empresa sense deutes.

El client local representa el 80% dels consumidors del conjunt de restaurants de la cadena. Segons el seu fundador, els seus sis restaurants no han deixat de guanyar clients malgrat la crisi. «La majoria dels espanyols segueixen sortint. La diferència és que ara gasten menys», constata Antequera.

Aquesta nova tendència ha jugat a favor de l'empresa, ja que la despesa mitjana per persona ronda els 15 euros. «A més a més, ha canviat la manera d'alimentar-seara els usuaris prefereixen compartir els plats, i a més consumir plats més saludables».

Notícies relacionades

El soci majoritari també atribueix l'èxit dels seus restaurants a la relació qualitat preu que aconsegueix a base de negociar sense treva amb els proveïdors i de no enganyar els seus clients. «La nostra cuina és honesta. No diem que servim un ànec a la taronja si no ho és».

Antequera, que es considera abans un apassionat de la restauració que un empresari, va fundar Lateral el 1997 de la mà de tres socis més. L'empresari és el soci majoritari. «Vaig voler sofisticar els plats mantenint una carta tradicional ». Avui l'empresa dóna feina a 270 treballadors -en temporada alta- i la seva facturació anual arriba als 13 milions d'euros.