TELECOMUNICACIONS

El 'roaming' europeu desapareixerà el 15 de desembre del 2015

El Parlament Europeu aprova acabar amb el sobrecost de les trucades, SMS i internet en països membres

1
Es llegeix en minuts

El ple de l'Eurocambra ha aprovat aquest dijous --per 534 vots a favor, 25 en contra i 58 abstencions-- el paquet legislatiu per prohibir el recàrrec tarifari per l'ús del mòbil a l'estranger ('roaming'), tant per a les trucades com per als missatges de text o per navegar per internet, com a molt tard a partir del 15 de desembre del 2015.

Els eurodiputats han recolzat a més regles més estrictes per impedir que les companyies de telecomunicacions puguin bloquejar o alentir serveis rivals com Skype Whatsapp, per reforçar així la neutralitat de la xarxa.

Les noves normes xoquen amb les grans operadores europees, com Telefónica, France Telecom o Deutsche Telekom, que al·leguen que la supressió del 'roaming' reduirà els seus ingressos i es traduirà en una retallada de les inversions necessàries per desplegar les noves xarxes de fibra òptica.

L'associació que les agrupa, GSMA, ha dit en un comunicat després de la votació que les regles sobre neutralitat de la xarxa "obstaculitzaran la inversió i la innovació i limitaran la disponibilitat de serveis a mida diferenciats segons la qualitat i el preu, a més d'introduir restriccions addicionals en la gestió essencial del trànsit".

El futur d'aquest paquet legislatiu encara és incert perquè just ara s'acaba la legislatura i les prioritats del pròxim Parlament que surti de les eleccions del 25 de maig podrien canviar. A més, els Governs encara no han arribat a un acord entre ells per negociar amb els eurodiputats. La vicepresidenta de la Comissió i responsable de Telecomunicacions, Neelie Kroes, ha dit en un comunicat que espera un acord a finals del 2014.

Notícies relacionades

"Aquest vot és la resposta que dóna la UE a les expectatives dels ciutadans. Es tracta precisament de la raó de ser de la Unió: fer la vida dels europeus més fàcil i més barata", ha ressaltat Kroes. "El 2010, vaig prometre acabar amb els costos d'itinerància abans de finals del 2015, i ara estem a només un pas d'aconseguir-ho", ha assegurat.

Per la seva part, la ponent parlamentària, l'eurodiputada popular Pilar del Castillo, ha celebrat que "a més d'eliminar els costos del roaming per a milions d'usuaris, el Parlament ha aprovat una sèrie de mesures per a una gestió més eficient de l'espectre radioelèctric i a la vegada impulsar la inversió en el sector de les comunicacions electròniques, fet que permetrà un desplegament més ràpid de les tecnologies 4G i 5G a Europa".