Anàlisi
El saló Alimentaria com a evidència
Avegades tendim a buscar la pedra filosofal arreu del món per acabar adonant-nos que l'havíem tingut sempre al jardí de casa. Fins fa ben poc, quan es parlava d'estratègies de futur, el més probable era que no s'inclogués l'agroalimentació. La crisi, tanmateix, ha estat clarificadora al comprovar-se la resistència d'aquest sector davant de les dificultats. Des de l'escepticisme es pot interpretar aquest fet com una obvietat: tots hem de menjar, fins i tot en plena crisi. Però això no explica que en plena crisi (del 2007 al 2012) la taxa de cobertura del comerç exterior agroalimentari hagi guanyat 28,7 punts percentuals, i que s'hagi apropat a l'equilibri comercial.
La competitivitat, doncs, que evidencia el sector agroalimentari prové de la seva articulació eficient com a clúster. En concret, l'Observatori de Clústers de la Unió Europea, que té la seu a la Universitat d'Estocolm, identifica el sector agroalimentari català com el segon d'Europa. L'agroalimentació catalana aglutina una activitat que va des del pagès al cuiner i al cambrer que representa el 30,5 % de la nostra despesa, una tercera part de la nostra economia. Amb l'excepció -gens menyspreable- de les matèries primeres per a l'alimentació animal, la cadena alimentària integra una producció primària bàsicament autòctona o d'entorns propers, amb la transformació industrial, els serveis implicats, la distribució i la comercialització d'àmbit local i global.
De Catalunya han sorgit multinacionals alimentàries i grans empreses com Agrolimen, Torres, Codorniu, Freixenet, Industries Pont, Vall Companys, Grup Guissona, Tarradellas. Alhora, grans multinacionals com Nestlé o Danone hi han establert la seva seu. Es tracta d'un clúster dinàmic i tecnològicament avançat. Al mateix temps, esdevé un actiu i un atractiu important de cara al turisme, de la mà d'una cuina que és bressol i escola dels millors cuiners del món.
La clau de volta d'aquest clúster és la fira Alimentaria de Barcelona, una de les més importants d'Europa, que esdevé la porta oberta al món, tant de cara enfora, per oferir productes i serveis de qualitat, com cara endins, per estar connectat amb el millor que s'estigui gestant més enllà de les nostres fronteres. Tal com em referia recentment un industrial alimentari: «Estem situats a la pole position i això facilita les coses».
L'agroalimentació és una de les nostres fortaleses estratègiques en un moment en què aquest tema esdevé globalment crític. La FAO considera que fins a l'any 2050 s'haurà d'incrementar un 70% la producció mundial d'aliments. Tanmateix, convé no oblidar aquestes febleses. Caldria incrementar el grau d'autproveïment agrícola mitjançant la consolidació dels regadius previstos.
Alhora es imprescindible reforçar les mesures reguladores i els límits mediambientals precisos, d'acord amb la tecnologia que tenim a l'abast. I, sens dubte, s'ha d'assumir, des de tots els nivells, el repte de la globalitat basada en la nostra oferta de qualitat. Alimentaria és la porta per assolir-ho.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Sous públics Els funcionaris de l’Estat cobraran una paga per retards i la pujada del 0,5% en la nòmina de juliol
- Pakito i Akkaspace, dos ‘hackers’ adolescents
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Entendre-hi + amb la història No va ser el 4 de juliol | + Història
- Barri de Les Termes Un ferit per arma blanca i un menor detingut en nous enfrontaments per un local ocupat a Sabadell
- Una genial Vicky López gaudeix a la ‘platja de Berna’
- El 50% de les assegurances a Espanya es contracten a través de mediadors
- Espanya ultima l’esborrany de l’estratègia espacial per créixer a la UE