REUNIÓ A BRUSSEL·LES PER UNIFICAR LA POSTURA EUROPEA

Cimera sobre el canal

El comissari Tajani demana «un esforç especial» de flexibilitat a les empreses de l'ampliació del canal de Panamà

El consorci i les autoritats pacten negociar fins a l'1 de febrer

Mobilització 8 Protesta davant l’ambaixada espanyola a Panamà.

Mobilització 8 Protesta davant l’ambaixada espanyola a Panamà. / REUTERS / CARLOS JASSO

2
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS
BRUSSEL·LES

El consorci internacional encarregat de l'ampliació del canal de Panamà i l'autoritat responsable de la infraestructura han arribat a un acord per seguir negociant almenys fins a l'1 de febrer per arribar a un «acord a llarg termini per permetre la finalització de les obres», va anunciar ahir el comissari europeu d'Indústria, Antonio Tajani, després de celebrar una cimera a Brussel·les per «identificar les vies per resoldre les diferències entre les parts».

L'objectiu de la Comissió Europea és fer que el consorci, liderat per Sacyr, conclogui les obres d'ampliació del canal, perquè «el 70% del projecte ja està fet» i perquè aquesta faraònica obra d'infraestructura és un aparador de promoció internacional clau per a les companyies europees.

En la cimera convocada per

Tajani hi van participar els directius de les empreses que formen el Grup Units pel Canal -l'espanyola Sacyr, la italiana Impregilo i la belga Jan de Nul-, els secretaris d'Estat d'Infraestructures d'Espanya, Rafael Catalá, i d'Itàlia, Mario Giro, l'ambaixador adjunt belga davant la Unió Europea (UE) i el responsable del Banc Europeu d'Inversions (BEI) per a Llatinoamèrica.

La reunió, va explicar Tajani, va permetre «establir objectivament els fets», i les empreses del consorci i els governs dels seus països van acceptar «parlar amb una sola veu a l'exterior» a partir d'ara. El comissari va reconèixer que hi ha «un problema financer», que es podria resoldre mitjançant una ampliació dels 500 milions en crèdits ja concedits pel BEI per finançar el projecte, tot i que va refusar donar-ne detalls i confirmar aquesta via de treball.

Notícies relacionades

Tajani va instar sobretot les constructores a «respectar els contractes» i no adoptar mesures unilaterals al marge del previst en aquests contractes. «Els contractes hi són per ser complerts», va insistir Tajani, que va demanar «un esforç especial a les empreses europees del consorci» per arribar a un acord, i va expressar la seva confiança que aquest esforç «serà correspost» per les autoritats panamenyes.

El principal obstacle en les negociacions és que fins ara l'Autoritat del Canal de Panamà s'ha negat a reconèixer l'existència dels 1.200 milions de sobrecostos que reclama el consorci, segons va admetre el secretari d'Estat italià. Tajani i els representants governamentals d'Espanya, Itàlia i Bèlgica van considerar molt encoratjadores les recents declaracions del president panameny, Ricardo Martinelli, que es va mostrar partidari d'arribar a un acord sobre el contenciós i que sigui el mateix consorci que va iniciar les obres el que conclogui els treballs.