Conflicte internacional d'una empresa espanyola

Sacyr es compromet a acabar les obres del canal de Panamà

«Només contempla» aquesta opció malgrat mantenir l'amenaça d'aturar els treballs

El seu president nega problemes financers i haver perjudicat la imatge d'Espanya

El president de Sacyr, Manuel Manrique, ahir a Madrid.

El president de Sacyr, Manuel Manrique, ahir a Madrid. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR
MADRID

Apesar que el compte enrere segueix en marxa, Sacyr va voler ahir llançar un missatge d'optimisme respecte al seu conflicte amb el canal de Panamà. «Les obres continuaran. Només contemplem l'escenari de l'acord. Les obres s'acabaran al llarg del 2015», es va comprometre el seu president, Manuel Manrique, en la primera roda de premsa que va fer a Espanya des que va esclatar la crisi fa més de 10 dies.

Tot i insistir en aquesta afirmació tan rotunda, l'executiu va admetre que «encara no s'ha retirat» el preavís d'aturar les obres el pròxim 21 de gener que va llançar el consorci que lidera. L'assumpte de fons són els 1.625 milions de dòlars (prop de 1.200 milions d'euros) que el grup

-del qual també formen part la italiana Impregilo, la belga Jan de Nul i la panamenya CUSA- reclama per sobrecostos causats per «imprevistos tècnics» dels quals acusa la gestora del canal, l'Autoritat del Canal de Panamà (ACP).

Malgrat el missatge conciliador, Manrique va defensar les seves «justes, raonables i plenament justificades» reclamacions, i va destacar que es dirimiran per les vies previstes en el contracte, com exigia la gestora. El problema, va afegir, és que aquests mecanismes de resolució i arbitratge són més lents que el ritme d'avançament de les obres, cosa que provoca un desfasament de liquiditat que les dues parts estan negociant per solucionar.

NEGOCIACIÓ / El president de la constructora també va negar haver perjudicat la imatge exterior de les constructores espanyoles: el seu treball, va dir, «és una de les millores targetes de visita» del país. A més, va defensar que la seva oferta «no va ser temerària», perquè només estava el 7% per sota del que oferia l'ACP i va obtenir la millor valoració tècnica de les tres presentades. Sacyr, va afegir, és «solvent i sòlida financerament», amb independència del resultat de la disputa.

En aquest sentit, va restar responsabilitat a la seva empresa davant el fet que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) qüestionés els comptes de la companyia del 2012 per haver-se apuntat com a ingressos part dels diners reclamats a l'ACP. La firma, va assegurar, es va limitar a aplicar el balanç del consorci que li havia enviat l'auditora KPMG.

Notícies relacionades

DISCREPÀNCIES / De l'altre costat de la negociació, el responsable de l'ACP, Jorge Quijano, va donar ahir mostres que les postures segueixen enfrontades. «Això va més enllà del canal de Panamà. S'establiria el precedent que qualsevol pot guanyar una licitació amb una oferta baixa i després incrementar-ne el preu al final. Som el límit entre les aspiracions d'un contractista i la realitat», va advertir al diari panameny La Estrella.

Però Manrique, que no va voler parlar de xifres, va treure importància a la distància que el separa de l'ACP o del seu soci italià, que s'ha mostrat més dur en les converses. Les parts, va explicar, estan estudiant vies com accelerar la resolució dels arbitratges o solucionar primer els de quanties més petites per evitar que els problemes de liquiditat paralitzin l'obra.