amb 56 vots a favor i 26 en contra

El Senat dels EUA confirma Janet Yellen com la presidenta de la Reserva Federal

La substituta de Ben Bernanke és la primera dona de la història del país que dirigeix el banc central

L'economista assegura que una de les seves prioritats serà la reducció de l'atur, que se situa en el 7%

Janet Yellen.

Janet Yellen. / JOSHUA ROBERTS (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El Senat dels EUA ha confirmat Janet Yellen com a presidenta de la Reserva Federal (Fed) en substitució de Ben Bernanke, fet que la convertirà en la primera dona de la història del país que dirigeix el banc central.

Yellen, de 67 anys i vicepresidenta de la Fed des de fa tres anys, ha rebut el suport del Senat amb 56 vots a favor i 26 en contra. Substituirà Bernanke al capdavant del banc central el pròxim 31 de gener, quan finalitza el mandat d'aquest.

L'economista, amb dues dècades de carrera a la Reserva Federal, ha assegurat en la seva audiència de confirmació que una de les seves prioritats seria la reducció de la desocupació, que es troba en el 7% segons les últimes xifres disponibles, les del novembre.

Controlar la inflació i reduir l'atur

En un comunicat, el president dels EUA, Barack Obama, ha destacat el compromís de Yellen amb el doble mandat de la Fed: mantenir controlada la inflació i treballar al mateix temps per abordar "el principal repte" de l'economia nord-americana, "reduir la desocupació i crear llocs de treball".

"Ella entén que fomentar un sistema financer estable ajudarà l'economia en el seu conjunt i protegirà els consumidors. Confio que Janet lluitarà pels treballadors nord-americans, protegirà els consumidors, potenciarà l'estabilitat del nostre sistema financer i ajudarà que la nostra economia segueixi creixent en els pròxims anys", prossegueix la declaració del president.

Perfil discret

Amb un perfil públic més discret que Bernanke, Yellen ha estat reivindicada pels sectors més liberals del partit demòcrata, que valoren el seu reconeixement a l'agressiva política d'estímul llançada pel seu antecessor per revitalitzar l'economia després de l'aguda crisi financera del 2008.

Aquesta mateixa posició és la que critiquen republicans com els senadors Ted Cruz, Marco Rubio o Charles Grassley, que avui han votat en contra de la confirmació de Yellen.

"Crec que (la Fed) ja està massa ficada (en l'economia)", va argumentar Grassley abans de la votació d'avui, i va mostrar la seva preocupació perquè el programa de compra de bons "espanti els inversors".

En general, els senadors que s'oposaven a la nominació de Yellen van argumentar que les polítiques expansives de la Fed contribueixen a una pèrdua de poder adquisitiu pel debilitament del dòlar i a un reescalfament de l'economia.

Compra de bons

No obstant, Bernanke va anunciar a mitjans de desembre el començament d'una moderada rebaixa del programa de compra de bons i la presa de més mesures en la mateixa línia a mesura que millori el clima econòmic.

Yellen s'enfrontarà ara a la difícil tasca de determinar el ritme idoni de sortida progressiva de l'estímul, una nova etapa per a la Fed, que malgrat les crítiques que ha rebut ha estat essencial per evitar una crisi encara més profunda en la primera economia mundial.

Notícies relacionades

A més de convertir-se en la primera dona al timó a la Fed en els seus cent anys d'història, la prestigiosa economista és a més la primera nominada per un president demòcrata per dirigir la institució des que el 1979 l'aleshores president Jimmy Carter va designar Paul Volcker.

La votació de Yellen ha estat endarrerida diverses vegades des que va ser nominada a l'octubre per Obama i recolzada poc després, al novembre, pel Comitè Bancari del Senat, a causa de les reclamacions dels legisladors de més transparència per part de la Fed.