El representant de la CUP fa el gest de llançar-li una sandàlia a Rato

David Fernàndez ensenya el calçat a l'exbanquer mentre li pregunta: "¿Vostè té por?"

David Fernández, de la CUP, fa el gest de llançar-li una sandàlia a Rodrigo Rato / periodico

1
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ / Barcelona

Pot ser que hagi estat el gir més inesperat per a una sessió bastant anodina al Parlament, malgrat la presència de Rodrigo Rato, expresident de Bankia, en la comissió que investiga la desaparició de les caixes d'estalvis catalanes, però el més sorprenent de la sessió ha estat el gest de llançar una sandàlia contra l'exbanquer protagonitzat pel portaveu del grup mixt David Fernàndez (CUP) durant el seu torn de preguntes al compareixent. 

"¿Sap què fan amb això a l'Iraq, senyor Rato?", li ha preguntat. I ha prosseguit: "És com un símbol d'humiliació i menyspreu al poder del poder, perquè vostè va generar un paisatge devastador amb un Govern que va anar a la guerra d'Iraq, amb 150.000 morts. I des d'altres esferes, van participar en la guerra econòmica contra els pobres, que ha generat també paisatges devastats a l'Estat espanyol “

A continuació li ha preguntat, encara brandant la sandàlia a la mà dreta: “¿Vostè té por?”. “¿De qui, de vostè?” li ha contestat Rato. "No, de perdre-ho tot, com ho han perdut milions de famílies a Espanya", ha replicat Fernàndez, que l'ha acusat de mafiós, com ja ha fet amb altres compareixents en aquesta comissió.

Gestió anterior molt deficient

Abans d'això, Rato ha reiterat en les diferents respostes als diputats que en els dos anys que va ocupar la presidència de Bankia va actuar d'acord amb els criteris del Banc d'Espanya. Que va arribar a una entitat en la qual va haver de proveir gairebé 20.000 milions d'euros, cosa que implica una gestió anterior molt deficient.

Notícies relacionades

Rato ha recordat, com ja va fer quan va comparèixer al Congrés, que el Banc d'Espanya "va impel·lir" la fusió amb Bancaixa, que era l'entitat que estava en més mal estat. 

Rato s'ha fet responsable de totes les decisions preses a Bankia des del maig del 2009 fins al juliol del 2011, quan va abandonar l'entitat. Això significa que durant el seu mandat no es van emetre participacions preferents, però sí es va produir el canvi d'aquests productes híbrids per accions de l'entitat. En aquest sentit, però, ha defensat que no es va forçar a ningú a acceptar el canvi i que l'operació estava avalada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV)