EL SISTEMA FINANCER

El jutge Bermúdez ordena la detenció de cinc exdirectius de la CAM

L'exdirector López Abad, imputat per les irregularitats en la gestió de la caixa, ja ha estat detingut

1
Es llegeix en minuts

El jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez ha ordenat la detenció de cinc exdirectius de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) a qui el magistrat imputa la presumpta comissió d'irregularitats en la gestió de la caixa alacantina que van conduir a la seva intervenció per part del Banc d'Espanya el juliol del 2011. Entre ells hi ha l'exdirector general de la caixa Roberto López Abad i l'exdirector d'empreses Daniel Gil, que ja han estat detinguts.

El magistrat investiga les irregularitats de la caixa i mantenia fins ara imputats en la causa López Abad, la també exdirectora general María Dolores Amorós, l'expresident Modesto Crespo i els exdirectors de recursos i planificació, Vicente Soriano i Teófilo Sogorb.

Gómez Bermúdez els va imposar el juny passat una fiança solidària de 35 milions d'euros al considerar que tots ells "almenys coneixien o havien de conèixer, van poder i no van voler conèixer la situació patrimonial de la CAM". Malgrat això i "en el millor dels casos", no van posar "cap objecció a operacions que suposarien un perjudici patrimonial i un debilitament extrem de l'entitat, i van provocar perjudici a accionistes, creditors i clients".

Notícies relacionades

La CAM va ser intervinguda pel Banc d'Espanya el 23 de juliol del 2011 i es va substituir els seus administradors, a més d'aprovar una injecció de 2.800 milions d'euros per part del FROB. Els inspectors del Banc d'Espanya van elaborar un informe al mes de gener en què denunciaven greus deficiències en la gestió de la caixa, que anaven des de pèrdues milionàries en inversions immobiliàries arriscades fins al cobrament d'oneroses prejubilacions tramitades de manera irregular.

El març del 2011, els gestors de la caixa d'estalvis, actualment propietat del Banc Sabadell, que l'hi va adjudicar per un euro, van comunicar a les autoritats financeres uns beneficis de 38,9 milions d'euros quan tres mesos després els comptes reflectien unes pèrdues de 1.136 milions d'euros.