INVESTIGACIÓ D'UNA CAIXA RESCATADA

El circ de la CAM

Perles lingüístiques, negació de responsabilitats i sonades absències protagonitzen la comissió d'investigació sobre la caiguda de la caixa que se celebra al Parlament valencià

3
Es llegeix en minuts

(ARTICLE PUBLICAT EL PERIÓDICO EL 21 D'OCTUBRE DEL 2012)

«¿Les actes que es llegien en la comissió de control de la CAM, provinents del consell d'administració, estaven manipulades?». «Estaven falsejades, adulterades i contradites». Al·ludint a les tres accepcions que el diccionari Espasa ofereix per explicar l'entrada 'manipular'. Així de rotund responia l'exconseller d'administració de la caixa Ángel Strada Bello al ser preguntat sobre la comissió d'investigació de les Corts valencianes dilluns passat.

Abans, molts de la llarga vintena de compareixents que fins ara han passat per la comissió que intenta aclarir com va caure la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) ho havien insinuat, però cap havia estat tan explícit com aquest psicòleg clínic argentí que va estar a la caixa entre el 2004 i el 2010.

L'orquestra del ‘Titanic’

El de Strada, que va afirmar que el consell de la CAM era «l'orquestra del 'Titanic'» i Roberto López Abad, exdirector general de l'entitat, el «solista», és l'últim de molts testimonis que se succeeixen setmana rere setmana a les Corts valencianes per a l'estupefacció dels diputats i nombrosos periodistes que, des del mes de maig passat, segueixen la comissió en seu parlamentària. Independentment de la seva formació o experiència professional, tots els testimonis semblen tenir un denominador comú: no asumir responsabilitats o desentendre's de les seves funcions a la caixa.

A més del psicòleg, altres persones amb les més diverses professions van passar pels òrgans de gestió i control de l'entitat. Entre elles, una professora de ballet, un hoteler de Benidorm, el president de Terra Mítica, una empresària del calçat o una clienta de Saragossa. Per formar part d'ells, com els mateixos compareixents han afirmat en nombroses ocasions, no feia falta cap requisit.

De la ballarina a la sabatera

Abans de l'estiu, per la comissió de la CAM va circular Isabel Cambronero –la professora de dansa clàssica i exmembre de la comissió de control– que va confessar no estar «gaire posada al dia» en qüestions de finances. I a la tornada del descans estival, un dels seus excompanys en l'entitat, Raúl Serrano, va assumir no tenir «ni temps ni coneixements específics» per al càrrec. Així va explicar com funcionava la comissió de control: el director general informava del contingut del consell d'administració, després es produïa «un debat» i s'arribava «més o menys a un consens». També en va formar part Dolores Mataix –clienta resident a Saragossa–, que «mai havia sentit a parlar d'una comissió de control».

Des del consell d'administració –que es va reunir a Londres, Xangai o Nova Delhi–, sobretot s'han tret pilotes fora. Luis Esteban, expresident de Terra Mítica, va defensar que la del parc era una inversió «de molt futur» que va fracassar perquè «determinats directors de col·legis preferien pujar els alumnes de viatge de fi de curs a Port Aventura». Joaquín Longinos va assumir que existia un «preconsell» que prenia les decisions de l'entitat i que posteriorment aquestes s'assumien «sense debat ni torn de preguntes».

Rosa Ana Perán, que era presidenta de l'Associació d'Industrials del Calçat d'Elx, va afirmar ser una auditora amb «experiència» però no ser «superwoman» i, per això, va ser «incapaç» de detectar irregularitats en els balanços de la caixa. 

Moltes absències

Però, a més de les perles lingüístiques, aquesta és també una comissió marcada per les absències. Per començar, el Partit Popular va vetar les propostes de compareixença de tots els membres del Consell que podien haver tingut responsabilitats a la caixa, tal com reclamaven els grups de l'oposició.

Notícies relacionades

A més, l'exgovernador del Banc d'Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez i vuit càrrecs i excàrrecs més del Banc d'Espanya, del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i del Ministeri d'Economia es van negar a comparèixer emparant-se en un informe del Consell d'Estat que conclou que les Corts valencianes no tenen competència per fiscalitzar l'actuació d'òrgans aliens. La Cambra ha portat aquesta decisió a la fiscalia.

Tant s'està embolicant la troca que la comissió d'investigació de la caixa d'estalvis valenciana té l'aparença de ser la més llarga de la història a les Corts valencianes. Havia de finalitzar al gener, però l'oposició no descarta tornar a cridar algun dels compareixents ni sol·licitar nous testimonis. Tots els grups ja han acordat demanar una moratòria fins al juny de l'any que ve.