INVESTIGACIÓ PARLAMENTÀRIA

Els exdirectors de Caixa Penedès imputats es neguen a declarar al Parlament

L'expresident d'Unnim Antoni Abad considera que clients, treballadors i territori van guanyar amb la integració al BBVA

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / Barcelona

Els exdirectors generals de Caixa Penedès Ricard Pagès i Manuel Troyano s'han negat avui dilluns a respondre als diputats en la comissió del Parlament que investiga la desaparició de les caixes per evitar sortir perjudicats en el procés penal que se segueix contra ells a l'Audiència Nacional. Els dos exdirectius de la caixa que ha adquirit Banc Sabadell s'han limitat a llegir un escrit en què eludeixen respondre als diputats perquè "no es creïn judicis paral·lels" que puguin "influir" en el jutge que els ha de jutjar per un delicte d'administració deslleial.

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat tres anys i mig de presó per a Ricard Pagès per assignar-se pensions milionàries de forma irregular, mentre que ha sol·licitat tres anys per a Manuel Troyano. El fiscal considera que ells, juntament amb dos exdirectius més, es van adjudicar 31,6 milions d'euros en plans de pensions i pòlisses d'esquena als òrgans de control de l'entitat.

Els portaveus parlamentaris individualment han lamentat l'actitud dels exdirectius de les entitat financera --que avui desapareix formalment, a l'integrar-se al Banc Sabadell--, de negar-se a donar explicacions a la cambra. La majoria han utilitzat la situació per donar a entendre que aquesta actitud denota una presumpta culpabilitat: "Qui calla atroga", ha comentat el portaveu del PSC, Juli Fernández. "Vostès són presumptes xoriços amb americana i corbata, però xoriços al cap i a la fi", ha dit el portoveu d'ICV, Francesc Vendrell. I ha resumit el portaveu del PP, Juan Antonio Coto: "Esperem que la justícia actuï i si vostès, que han obrat de forma negligent, paguin per això".  

VENDA D'UNNIM

Anteriorment ha comparegut en la mateixa comissió el president de la patronal Cecot i expresident d'Unnim en representació del FROB durant el període previ a la subhasta de l'entitat que van constituir les caixes de Terrassa, Sabadell i Manlleu. Antoni Abad ha considerat que l'adjudicació al BBVA va ser una bona decisió que ha donat resultats positius per als treballadors de l'entitat i per als seus territoris d'origen.

"La decisió del Banc d'Espanya de vendre BBVA va ser bona, perquè avui sabem que s'ha fet una bona integració de les dues entitats. La integració de plantilles es va fer des del pacte i sense solucions traumàtiques. I la proximitat del BBVA a aquests territoris i a les noves fundacions que es van crear és un element a destacar”, ha comentat Abad davant la comissió, en què ha destacat que també els clients hi han sortit guanyat, particularment pel que fa al canvi que es va arbitrar per a les participacions preferents que se'ls van vendre.

Notícies relacionades

El responsable de la patronal no ha volgut assenyalar responsabilitats sobre el procés que va portar les caixes d'Unnim a acabar en mans del FROB. Ha destacat, això sí, que els directius i òrgans de govern “no van avaluar prou l'exposició al risc immobiliari. No van estar col·lectivament prou encertats. La concentració de risc amb la caiguda de l'activitat econòmica van precipitar la caiguda”, ha destacat.

Abad ha destacat que va ser elegit pel FROB com a administrador en la seva qualitat de persona relacionada amb el territori i que la seva funció era la de canalitzar la relació de l'entitat amb les institucions i organismes de l'entorn territorial relacionat amb les tres caixes. Per fer aquesta funció va firmar un contracte pel qual va percebre 100.000 euros en un període de 12 mesos.