Brussel·les aprova un pla per acabar amb el 'roaming'

Barroso assegura que és el pla "més ambiciós" de la UE en el mercat de les telecomunicacions

1
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS / Brussel·les

La Comissió Europea (CE) ha proposat mesures per acabar de manera gradual amb els càrrecs per utilitzar el mòbil des d'altres països de la UE ('roaming') i protegir millor la neutralitat de la xarxa a nivell comunitari, en un ampli paquet legislatiu per facilitar l'accés als serveis digitals a tot Europa.

El president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, assegura en una nota de premsa que aquest és el "pla més ambiciós" en la reforma del mercat de les telecomunicacions i afegeix que, quan s'adopti, "reduirà les despeses dels consumidors, simplificarà la burocràcia i aporta nous drets tant per als usuaris com per als proveïdors de serveis".

L'objectiu és, segons Durao Barroso, que "Europa pugui tornar a ser un líder digital mundial". Entre les mesures que s'inclouen en aquest paquet està la d'eliminar els recàrrecs per la utilització dels serveis de telefonia mòbil en un altre país de la UE, conegut com a itinerància de veu o 'roaming'.

En concret, a partir de l'1 de juliol es prohibiran els càrrecs per a les trucades entrants quan es viatgi per la UE. Per afrontar-ho, les companyies podran oferir tarifes que incloguin aquests costos o permetre que els usuaris puguin utilitzar una altra companyia quan estan a l'estranger.

Notícies relacionades

A més, el reglament sobre la itinerància aprovat el 2012 obliga els operadors a efectuar el juliol de 2014 reduccions del 67% en els preus majoristes aplicables al tràfic de dades. 

La decisió d'acabar amb els costos de 'roaming' tindrà efectes negatius sobre les companyies espanyoles, ja que, com elles mateixes reconeixen, fins ara tenien un saldo positiu entre el que ingressaven els turistes estrangers que utilitzen les seves xarxes en