La reestructuració financera
Catalunya Caixa canviarà les seves preferents amb pèrdues del 66,5%
Els clients amb productes híbrids en podran sol·licitar la venda a partir del 17 de juny vinent
La rebaixa addicional del Fons de Garantia per donar liquiditat als afectats serà del 13,8%

Miguel Ángel Fernández Ordóñez, ahir a les Corts Valencianes. /
la càrrega que hauran de compartir els tenidors de preferents de CatalunyaCaixa (CX) i Nova Caixa Galicia (NCG) no serà petita. Al descompte ja establert pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) per als productes híbrids (preferents i deute subordinat amb venciment i sense) d'aquestes entitats, s'hi suma que el Fons de Garantia de Dipòsits d'Entitats de Crèdit (FGDEC) aplicarà una retallada addicional del 13,8% com a prima per donar liquiditat a les accions en què es convertiran els híbrids a partir del 12 de juliol que ve.
Com a resultat, Catalunya Banc aplicarà una retallada total del 66,55% als tenidors d'aquests productes, encara que el descompte mitjà per als seus híbrids que pugen a 1.170 milions d'euros serà del 34,75%, el més baix de les tres entitats nacionalitzades.
La retallada per a les preferents serà, però, més gran que la que aplicarà l'entitat gallega, un 50,86%, una vegada sumada la prima de liquiditat del Fons. En els dos casos seria menor que la que van acabar suportant els tenidors de preferents de Bankia si van vendre les seves accions a la borsa el mateix dia en què van canviar els híbrids. La pèrdua va arribar al 72,4% en aquell moment. No obstant, els preferentistes de Bankia tenen la possibilitat de mitigar aquest descompte si han venut o venen quan l'acció superi els 0,60 euros, que és el càlcul amb què es determina el 72,4%.
VOLUM LIMITAT / Des de CatalunyaCaixa es va apuntar ahir que és l'entitat que té un menor volum de participacions preferents: 510 milions d'euros i que prop d'un 20% dels afectats -el que equivaldria a un volum de 110 milions d'euros- ja han recuperat els seus diners a través del procés d'arbitratge en què se'ls ha donat la raó. Els preferentistes podran recórrer igualment a l'arbitratge encara que sol·licitin la venda de les accions ja canviades. Des de l'entitat que presideix Carlos Pla no s'ha arribat a donar en cap moment la xifra d'afectats per aquesta classe de productes. Entre algunes fonts financeres es calcula que podria acostar-se a les 80.000 persones. Per sota, però, de les 300.000 de Bankia.
La imposició de Brussel·les que els titulars de productes híbrids de capital compartissin les pèrdues de les entitats va determinar que el FROB imposés un descompte del 61,20% per a les preferents de CX. Això vol dir que de cada 100 euros invertits, al prenedor d'aquests productes n'hi queden 38,8. Sobre aquesta quantitat neta s'hi aplica el descompte del 13,8% que cobrarà el Fons de les entitats financeres per aportar liquiditat, és a dir, 5,35 euros, o el que és el mateix, un 5,35% addicional sobre els 100 euros inicials. Això suposa que la retallada total arriba al 66,55%. En el cas del deute subordinat amb venciment i sense, l'impacte percentual és més elevat, perquè també la retallada inicial és inferior. Així la rebaixa del FGDEC acabarà sent superior que la determinada pel FROB.
L'organisme de rescat bancari del Govern també ha aprovat el calendari de conversió. La seva primera data a tenir en compte és la del dilluns 17 de juny. Els clients d'aquestes entitats podran comunicar que s'acullen al procediment de liquiditat. El termini acabarà el 12 de juliol, quan el FROB portarà a terme la conversió dels híbrids per accions, i en el cas del deute subordinat amb venciment, per accions o un dipòsit indisponible, amb una pèrdua anual de l'1,5%. Això vol dir que els titulars que optin per aquesta opció poden perdre molt més valor -fins i tot el 100%, en funció dels anys que restin fins al venciment-, que en el cas de decantar-se per canviar les accions i després vendre-les.
El Banc d'Espanya va explicar ahir que cada una de les ofertes de canvi es formula com una compravenda d'accions a canvi d'un preu en metàl·lic que rebrà el venedor i que s'ha determinat aplicant al valor econòmic que tenen les esmentades accions un descompte per il·liquiditat.
Notícies relacionadesD'aquesta manera, el preu ofert per cada acció de NCG serà de 1,329 euros, que resulta després d'aplicar un descompte d'il·liquiditat per acció de 0,212785 euros. Mentre que el preu per cada acció de CatalunyaCaixa és de 1,561616 euros, després d'aplicar-hi un descompte de 0,25 euros.
Les plataformes d'afectats per participacions preferents de NCG Banc van qualificar de «barbaritat» la segona quitança, de 13,8% per al moment del canvi de les accions. Encara que ja coneixien la xifra, diversos portaveus van expressar el seu rebuig a tot el procés de canvi.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia