EL SECTOR FINANCER AL MERCAT DE RENDA VARIABLE

A contracorrent

Liberbank es converteix demà en el primer banc que surt a borsa després de l'espectacular fiasco de Bankia

L'entitat defensa que no tenen res a veure però alguns analistes dubten del seu futur

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR
MADRID

La banca espanyola ha proclamat que el 2013 és l'any de la seva normalització i la recuperació del benefici després del fort sanejament a què va ser sotmesa l'any passat i que va provocar unes pèrdues al sector de 52.889 milions d'euros (bàsicament per les entitats rescatades per l'Estat). Però el Banc d'Espanya ja els ha exigit«prudència»amb vista a un exercici que es presenta«molt complicat»per una evolució de l'economia (i per tant, de la morositat i de les provisions) pitjor de la prevista en un primer moment.

Davant d'aquest panorama, es

podria pensar que no es donen les millors condicions perquè una entitat financera debuti a la borsa. Sobretot quan seria la primera a afrontar-ho des que ho va fer l'estiu del 2011 Bankia, que ha vist com als seus accionistes (molts d'ells petits estalviadors captats a les seves sucursals habituals) se'ls volatilitzava pràcticament tota la inversió des d'aleshores.

Però això, saltar al parquet, és precisament el que demà farà Liberbank, l'entitat fundada per Cajastur (que va comprar la Caja de Castilla-La Mancha), Caja Extremadura i Caja Cantabria.

Situacions diferents

Molts analistes no han pogut resistir la temptació de fer comparacions entre les dues sortides a borsa i han recomanat a qui els vulgui escoltar que no inverteixin a Liberbank. Però fonts del grup presidit per Manuel Menéndez defensen que«són situacions absolutament incomparables: Bankia necessitava capital en un moment en què hi havia molts dubtes respecte a la seva situació real, que no és el cas ara».

L'entitat controlada per Cajastur, afegeixen, debutarà a la borsa des d'una posició molt diferent.«Vam dedicar més de 3.000 milions a sanejaments l'any passat; la nostra exposició immobiliària és de l'1% del crèdit, després del traspàs d'actius a la Sareb (el banc dolent); la nostra mora del 7,5%, davant del més del 10% del sector; i els nostres refinançaments suposen el 8% del crèdit, davant d'una mitjana del 13%, i més de la meitat ja estan provisionats. No tenim res a l'armari», destaquen les fonts.

La forma de sortida a borsa també és diferent. El que farà Liberbank és llistar (posar a cotitzar) les accions per les quals va canviar les preferents i el deute subordinat que tenien molts dels seus clients minoristes i també inversors professionals, que passaran a tenir entre un 25% i un 30% del capital.

Notícies relacionades

Els titulars d'aquestes accions, que han patit quitacions de fins al 60% en els casos més extrems, podran recuperar d'aquesta forma part dels estalvis. Amb tot, les accions els les van entregar a un valor d'1,1 euros i començaran a cotitzar a 0,4 euros, de manera que patirien una pèrdua del 63%.

Per compensar-los i evitar que el valor s'enfonsi en les primeres setmanes, el banc ha promès als accionistes que no venguin en dos anys, que recuperaran la seva inversió (els compensarà si les accions no pugen a 1,1 euros) i rebran una rendibilitat anual del 6%. Al banc asseguren, a més a més, que hi ha demanda de les accions, de manera que quedaran bloquejades.